Segur que de petit la teva mare et va dir alguna vegada allò de "no et banyis que se't talla la digestió" i tu et quedaves assegut a la tovallola amb cara de pocs amics esperant que les dues hores passessin ràpid per poder tornar de cap a l'aigua. Però, de veritat ha de passar aquest temps abans de poder-te banyar-te?

La hidrocució, coneguda popularment com tall de digestió, és l'estat sincopal que es produeix pel canvi brusc de temperatura que es dóna quan ens fiquem de cop a l'aigua. El contacte brusc de la pell i les vies respiratòries amb la temperatura de l'aigua fa que la respiració i la circulació s'inhibeixin en un acte reflex, provocant en molts casos parades cardiorespiratòries.

El risc de patir un tall de digestió és independent de l'edat. Pot passar-li a qualsevol, tant a un nen com a una persona gran, encara que la seva gravetat sol ser major en persones d'edat avançada o amb problemes de cor, ja que a més dels símptomes abans esmentats, tenen més facilitat per entrar en parada cardiorespiratòria.

Cada any moltes persones perden la vida a les platges i piscines espanyoles a causa d'aquest fenomen per no prendre les precaucions necessàries per a evitar-ho. No obstant això, al contrari de la creença popular, la hidrocució no té res a veure amb els processos digestius.

El culpable dels talls de digestió és l'impacte que es produeix en entrar en contacte amb l'aigua, i no el fet d'haver menjat res abans de posar-t'hi. Aquest fenomen pot arribar a produir-se també a la banyera de casa, però aquí hi ha menys perill que al mar o a la piscina, ja que és més difícil ofegar-se.

Malgrat que esperar dues hores abans de banyar-te no evita que es produeixin les hidrocucions, sí que cal tenir en compte alguns factors:

  • És més probable que es produeixin els talls de digestió quan l'aigua estigui especialment freda o la temperatura corporal sigui elevada: després d'haver passat molt de temps al sol, després d'haver practicat exercici, per un dia calorós o després dels àpats copiosos que acceleren la crema de calories
  • Els àpats abundants augmenten el risc de patir una hidrocució, perquè després de menjar la sang s'acumula en l'aparell digestiu i arriba en menor quantitat a la resta del cos. Per això, és recomanable, sobretot entre els més petits, esperar entre una hora i mitja i dues hores abans de ficar-se a l'aigua
  • D'altra banda, nedar durant la digestió pot produir rampes. Hi ha una glucosa anaeròbica que produeix àcid làctic, utilitzada pel cos en fer exercici i pel sistema digestiu quan es fa la digestió. Si un acaba d'esmorzar, per exemple, els seus músculs tenen menor irrigació i oxigenació per la sang acumulada en la digestió, per la qual cosa sí que es poden produir rampes en l'exercici.

Com evitar un tall de digestió?

De qualsevol manera. Per prevenir un tall de digestió sempre resulta aconsellable entrar a l'aigua a poc a poc, mullant el cos de manera progressiva, especialment el cap; així s'adaptarà gradualment al canvi de temperatura i la conseqüent pèrdua de calor no serà tan brusca. També és recomanable evitar les llargues exposicions al sol i l'exercici físic intens abans i durant el bany.E