A l'estiu la gola es descuida més a causa del canvi de rutina i d'hàbits, de manera que, si es volen evitar patologies que afectin a l'òrgan de la veu, és recomanable no beure coses fredes, "tot i que vingui de gust", ja que això "podria irritar la mucosa orofaríngia, indispensable per a la ressonància i la transmissió del so ", segons la responsable de l'àrea de rehabilitació de la veu de la Unitat de Logopèdia de l'Hospital Quirónsalud Sant Josep, Judith Wuhl de Carli.

Per òrgan de la veu s'entenen "tots els sistemes que treballen coordinadament per produir sons i parla: músculs respiratoris i sistema respiratori amb els seus mucoses, productor de so (laringe) i sistema articulatori i ressonador", ha explicat l'experta.

Precaucions

Hem de tenir cura per evitar "sorpreses desagradables" o alguna patologia indesitjada. És important portar sempre un fulard o un abric lleuger per pal·liar els canvis de temperatura que de vegades, i de manera imprevista, es produeixen d'una manera natural, sobretot en zones de costa; així com cuidar-se dels aires condicionats, la temperatura no hauria de baixar dels 24/26 graus.

"És en els canvis bruscos de temperatura quan els virus aguaiten. D'aquí que calgui evitar posar-se davant d'un ventilador durant un lapse de temps prolongat, com dormir amb un de estàtic, ja que produirà sequedat de mucoses. Això no només ocasiona molèsties a la hora de parlar i canvis en el timbre de la veu, sinó que impedeix que la coberta de l'aparell fonador faci de barrera natural contra els virus i els bacteris ", ha destacat Wuhl de Carli.

A més, l'especialista ha recomanat que, si es va a piscines molt transitades o en les quals no s'estigui molt segur la seva desinfecció o mars que poguessin estar contaminats, "resulta molt beneficiós fer gàrgares i netejar les fosses nasals amb aigua o aigua temperada i sal, almenys abans d'anar a dormir, per eliminar qualsevol sediment no desitjat ".