És un dels hàbits més estesos entre la població. Mossegar-se les ungles és alguna cosa que fa moltíssima gent, sobretot dins de la infància i al món masculí, però la veritat és que fer-ho pot ser bastant perjudicial per a la salut.

En un llenguatge més científic es denomina onicofàgia. Els motius pels quals una persona es mossega les ungles són molt diversos: nervis, problemes (tant interns com a externs) o, fins i tot, la necessitat d'at¡uto castigar-se. I de fet, més enllà de ser un costum antiestètic els problemes que pot implicar aquesta mania són molt diversos.

Experts en el món sanitari han resaltat que poden augmentar el risc de contreure refredats i altres malalties. Encara que aquests no són els únics problemes que comporta aquest costum tan estès. És molt habitual que les persones que es mosseguen les ungles pateixin paroníquia, una inflamació a la pell que se situa a la zona immediatament inferior a la ungla. Aquest molest i desagradable embalum vermellós a més de ser dolorós, pot segregar pus i sol aparèixer després d'una infecció bacteriana.

Berrugues

I de bacteris va la cosa. Perquè són les mans, en concret els seus dits, una de les fonts més grans de bacteris del nostre cos. És molt habitual la presència de enterobacteriàcies en els dits. Dins d'aquesta família destaca la Salmonel·la i l'I. Coli, causants de nombrosos problemes a la nostra salut.

Però el llistat de malalties que pot provocar alguna cosa que sembla tan innocent va més allà. Mossegar-se les ungles pot provocar problemes a la salut bucodental, ja que desplaça a les nostres dents del seu lloc idoni i danya l'esmalt.

D'altra banda, els que són propensos a tenir berrugues a les seves mans han de tenir especial cura. Les berrugues provenen del famós Virus del Papil·loma Humà, i tenir els dits en la boca contínuament pot fer que aquestes berrugues s'estengui a l'interior.