El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha signat el 'Pla de Col·laboració per a la Millora de la Composició dels Aliments i Begudes i altres mesures 2017-2020 'amb la indústria alimentària per reduir, en els propers tres anys, el 10% del contingut de sal, sucre i greixos en més de 3.500 productes de la 'cistella de la compra', els quals representen el 44,5% de l'energia total diària.

La iniciativa ha estat rubricada per 20 associacions dels sectors de la fabricació, distribució, restauració social, restauració moderna i distribució automàtica i 511 empreses. Els aliments afectats pel pla són els aperitius salats, begudes refrescants, brioixeria i pastisseria, cereals d'esmorzar, cremes, derivats carnis, galetes, gelats, nèctars de fruites, pa especial envasat, plats preparats, productes lactis i salses.

L'objectiu és, a més de reduir el 10% del sucre, sal i greixos de cara a 2020, assegurar que les reduccions i substitucions no elevin el contingut calòric; incrementar l'oferta de menús o menjars més saludables fora de la llar, a través de la restauració social, moderna i els dispensadors automàtics, amb menys sucres afegits, sal, greixos saturats i trans i menys calories; i reafirmar i potenciar l'esforç i col·laboració voluntària i consensuada de les empreses de diversos sectors de l'entorn alimentari.

De la mateixa manera, pretén donar suport i fomentar la investigació i desenvolupament de productes que conformin una dieta amb menys sucres afegits, sal, greixos saturats i trans i calories; impulsar les 'bones pràctiques' per a una implementació efectiva de mesures que ajudin a millorar nutricionalment el conjunt de la dieta; impactar sanitària i socialment a la 'cistella de la compra' de les famílies amb productes reformulats per assolir dietes més equilibrades i consums raonables; afavorir la coordinació d'aquestes mesures amb les diferents administracions; i contribuir a nivell europeu a millorar la base científica i la recopilació de dades que impulsi aquestes iniciatives i el seu seguiment.

"Es tracta d'una de les accions més rellevants que hem dut a terme des del Ministeri. És un pla que marca un abans i després perquè millorarem la salut de la població i a propiciar una transformació social i empresarial ja que les empreses van a treballar per fer productes més saludables mantenint la seguretat, sabor i textura ", ha assegurat la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per insistir que és el" principi d'un gran canvi en la salut de la població i, especialment, de les pròximes generacions ".

Menús més saludables en col·legis i hospitals

En concret, es reduiràn un 10% els sucres afegits dels productes lactis, derivats carnis, nèctars de fruita, salses, begudes refrescants llima-llimona, cereals d'esmorzar infantil i amb xocolata; un 18% de la maionesa; i un 5% de la brioixeria i pastisseria, galetes, gelats infantils a força d'aigua, pa especial envasat i salsa fina o 'quètxup'.

Pel que fa a la sal, es reduirà un 16% en els derivats carnis i en la maionesa; un 10% en els aperitius salats, plats preparats i tomàquet fregit; un 13,8% en patates fregides; un 6,7% en les cremes de verdura; i un 5% a la salsa fina o 'quètxup'. Els greixos saturats es reduiran en un 10% en els aperitius salats i 'nuggets'; un 5% en galetes, brioixeria i rebosteria; i un 5% en els derivats carnis.

Així mateix, a més de la 'cistella de la compra', el pla abasta també empreses de càtering, de manera que els menús oferts a les escoles i en hospitals seran més saludables, ja que augmentaran els plats cuinats a la planxa, es prioritzaran les carns magres davant d'altres, es reduiran els productes precuinats o fregits i s'oferiran més llegums, peix, verdures i fruites de temporada.

Pel que fa als establiments, l'acord estableix mesures com reduir el 50% el contingut de sucre en sobres monodosi i un 33% en els de sal. A més, el sector de les màquines de venda automàtica s'ha compromès a adquirir només productes reformulats, augmentar del 30% al 50% l'oferta d'aliments equilibrats i reduir el 15% la dosi màxima de sucre afegit en màquines calents.

"Aquest pla, aconseguit amb un enorme consens i procés de negociació, atén la necessitat europea d'actuar sobre nutrients seleccionats i que hi hagi menys sal, sucre i greixos en els productes ia una demanda del consumidor, el qual és cada dia més exigent i responsable. És una aposta per l'equitat i la igualtat social perquè arribarà a tota la ciutadania ", ha tancat la directora de l'Aecosan, Teresa Robledo.