La Unitat del Son de l´Hospital de la Vall d´Hebron ha estudiat com dormen els gironins. De l´informe es desprèn que poca població pren medicació hipnòtica per dormir, concretament només el 3% ha declarat consumir tres o més cops per setmana algun tipus de tractament. D´altra banda, també s´ha conclòs que el 40% dels gironins se'n va a dormir passada la mitjanit i que el 37,5% dorm més de 7 hores.

Aquest estudi ha estat impulsat, per cinquè any consecutiu, per l´empresa Dormity, que vetlla per millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant el descans. La investigació s´ha elaborat a partir del qüestionari clínic internacional de Pittsburgh, que analitza set components referents a la son (qualitat subjectiva, latència, durada, pertorbació, eficiència, ús de medicació hipnòtica i disfunció diürna) per determinar l'Índex de Qualitat de Son (PSQI ) de les persones.

En l´àmbit català, el 9% dels enquestats va declarar prendre medicació hipnòtica per dormir tres o més cops per setmana, mentre que el 2016 aquesta xifra era només del 7%. Segona la doctora Odile Romero, cap de la Unitat del Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron, encara es percep una manca d'interès en la gent per adquirir hàbits de son saludables. Si bé ha augmentat la preocupació pel descans perquè la mitjana d'hores de permanència al llit és de 8 hores i 10 minuts, l'eficiència del son encara no és prou bona: les dones dormen de mitjana 6h i 19m i els homes 6h i 39m.

La realitat mostra que seguim estant molt lluny dels estàndards europeus pel que fa a horaris. A Catalunya, l'hora habitual d'anar a dormir és entre les 23 i les 00.59 h. El 24,5% hi va de les 23 h a les 23.59h i el 43% dels catalans (40% dels gironins) se'n va a dormir passada la mitjanit. Una altra conclusió de l'estudi és que en poblacions de més de 100.000 habitants, un 9% se'n va a dormir després de les 2 de la matinada, mentre que a poblacions inferiors, aquest percentatge es redueix a l'1%.

Pel que fa a l´hora de despertar-se, l´estudi exposa que un 42,5% dels gironins es lleva entre les 7 i les 7.59 h del matí; un 25% entre les 6 i les 6.59; un 10% entre les 6 i les 6.59h; i la resta es lleva més tard de les 8h.

Segons la situació laboral, els grups poblacionals que dormen millor són els treballadors autònoms sense assalariats, els estudiants i els treballadors per compte aliè. Els professionals amb persones assalariades al seu càrrec és el segment poblacional que passa menys temps al llit i que dorm menys hores.

L'estudi també indica que la mitjana de temps a adormir-se és de 20 minuts. El 85% dels gironins tarda menys de 30 minuts a adormir-se. «Aquesta dada està dins de la normalitat, per sobre d'aquest temps cal revisar higienes del son o consultar amb un especialista», explica la doctora Romero, afegint que «la medicació hipnòtica no pot substituir en cap cas uns hàbits de son saludables».

La qualitat subjectiva del son és bastant bona per a més de la meitat de la població (54%), molt bona per al 30% i dolenta i molt dolenta per al 16%. Pel que fa a la durada del son: el 37,5% dels gironins dorm més de 7 hores.«Hem d'adaptar els nostres compromisos socials i rutines diàries a uns bons hàbits d'higiene del son, i no a l'inrevès», explica la cap de la Unitat del Son de la Vall d'Hebron.

El 65% de la població ha afirmat que no veu afectades les seves facultats durant el dia a causa del son, i un 35% ha assenyalat tenir alguna disfunció diürna relacionada amb el son. Finalment, el 83% dels gironins ha declarat tenir pertorbacions del son. Les raons principals segueix sent per estrès, fatiga o tensió nerviosa i per sorolls externs.