El sòl pelvià és el conjunt de músculs i lligaments que tanquen l'abdomen a la seva part inferior a manera d'hamaca. La seva funció principal és mantenir els òrgans pèlvics dins la seva correcta localització anatòmica.

El manteniment dels diferents òrgans pèlvics en la seva correcta posició contribueix al seu normal funcionament en orinar, amb la defecació, amb les relacions sexuals i a l'hora del part, assegurant al mateix temps la continència urinària i fecal tant en repòs com durant les activitats de la vida diària.

Les disfuncions del sòl pelvià afecten gairebé la meitat de la població femenina per sobre de 50 anys, però també poden aparèixer en dones més joves i en homes, tot i que no suposen un risc vital, poden generar molt malestar i afectació en la vida de les persones que les pateixen.

La més freqüent i coneguda és la incontinència d'orina, però també engloben altres problemes com la incontinència fecal, el dolor amb les relacions sexuals o el prolapse de les parets vaginals.

Son causades per una debilitat d'aquesta musculatura, que pot estar motivada per múltiples factors. D'ells, els factors de risc més importants a la dona són l'embaràs i el part.

Encara avui en dia menys d'un 30% de les dones amb aquests problemes busquen ajuda amb un professional, però la realitat és que la majoria de les disfuncions del sòl pelvià tenen solució aconseguint una millor qualitat de vida de les persones que ho pateixen.

També és important la seva prevenció: tenint cura del sòl pelvià al llarg de la nostra vida aconseguirem evitar o minimitzar l'aparició de símptomes en el futur.

Us aconsellem que consulteu a un especialista si teniu qualsevol dels símptomes mencionats i voleu buscar una solució, esteu a punt o heu estat mares recentment i voleu preparar o recuperar el sòl pelvià o simplement desitgeu més informació sobre aquest tema.