Cobertura sanitària universal per a tothom, en qualsevol lloc. Aquest és el lema que acompanya enguany el Dia Mundial de la Salut, que se celebra avui arreu del món. L'Organització Mundial de la Salut (OMS), organitzadora de l'acte, demana als líders mundials que es comprometin a adoptar mesures concretes per promoure la salut de totes les persones. «La cobertura sanitària universal s'aconsegueix quan hi ha una ferma determinació política. Això vol dir garantir que totes les persones, en qualsevol lloc, puguin tenir accés a serveis de salut essencials i de qualitat sense haver de passar dificultats econòmiques», manifesta l'OMS afirmant que «massa persones han quedat excloses actualment de la cobertura sanitària».

En aquesta línia, l'organització exposa que «totes les persones, en qualsevol lloc del món, tenen dret a beneficiar-se dels serveis de salut que necessiten sense veure's sotmeses a la pobresa quan els utilitzen».

A Catalunya, la cobertura sanitària universal està garantida al 100% gràcies a la llei d'universalització de l'assistència sanitària, la qual es va aprovar fa un any al Parlament. Totes les persones, vinguin d'on vinguin i disposin de papers o no, disposen d'assistència sanitària gratuïta. Una situació que podria canviar. El Govern espanyol va presentar fa una setmanes un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei, argumentant que envaeix la normativa estatal, concretament el decret llei de 2012 que deixa fora de l'assistència sanitària als immigrants.

Fet que ha despertat una onada de queixes de diferents sectors de la societat. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) s'oposa a la interposició del recurs recordant que el sistema sanitari públic català defensa l'accessibilitat universal i el finançament públic dels serveis i per això considera que el converteix en un instrument «de cohesió social i de justícia distributiva» que serveix per pal·liar les desigualtats socials i les seves repercussions en la salut de les persones. En un comunicat, el CCMC manifesta que els objectius de la sanitat pública no es poden concebre sense «la integració i l'atenció dels col·lectius més vulnerable», amb més risc d'emmalaltir.

Per altra banda, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha considerat que el recurs contra la llei d'universalització de l'assistència sanitària presentat per l'Estat espanyol atempta contra els «drets humans». A través d'un comunicat, l'entitat veïnal subratlla que «no accepta que veïns i veïnes de Catalunya siguin discriminades per raons d'irregularitat administrativa i siguin tractades com una mera despesa de l'erari públic». «Són persones a les quals el govern espanyol, amb la impugnació de la llei catalana, posa en risc la seva salut i atenta directament contra els seus drets», reblat l'entitat tot afirmant que es tracta «d'una impugnació desproveïda sobretot d'humanitat».

Xerrades i actes

L'OMS dedicarà una atenció d'alt nivell a la covertura sanitaria universal per mitjà d'una sèrie d'actes organitzats al llarg d'aquest any, que comencen avui amb el Dia Mundial de la Salut, amb converses a nivell mundial i local sobre la manera d'assolir l'objectiu de la salut per a tothom. Segons l'OMS, els països que inverteixen en la cobertura sanitària universal realitzen una important inversió en el seu capital humà. «L'accés a cures essencials i de qualitat i a la protecció financera no només millora la salut de les persones i la seva esperança de vida, sinó que també protegeix els països de les epidèmies, redueix la pobresa i el risc de patir fam, crea llocs de treball, impulsa el creixement econòmic i promou la igualtat de gènere», exposen.

L'OMS afirma que alguns països ja han aconseguit importants avenços cap a la cobertura sanitària universal. Així i tot, la meitat de la població mundial encara no pot accedir als serveis de salut que necessita. «Si els països volen arribar a la meta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 1.000 milions més de persones han de beneficiar-se dels serveis mèdics d'aquí al 2023.

El Dia Mundial de la Salut posa en primer pla la necessitat de la cobertura sanitària universal i els beneficis que pot aportar. L'OMS i els seus associats intercanviaran exemples de mesures que poden adoptar per aconseguir-la mitjançant una sèrie d'actes i converses que se celebraran a diferents nivells.