Un conjunt reduït de famílies de persones que tenien algun tipus de trastorn mental vam impulsar fa vint anys, el 15 de maig del 1998, l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques. «Ens empenyia el desig i la necessitat d'actuar amb decisió pels drets d'aquestes persones i per arribar a cobrir les seves necessitats, amb dignitat. Avui dia ja som gairebé 300 famílies i estem en condicions d'afirmar amb contundència que les fites aconseguides en l'atenció a les persones que tenen un trastorn mental en aquest temps han estat moltes gràcies a l'esforç de molts actors», expliquen des de l'entitat.

L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques estructura el seu treball en tres àmbits d'actuació: l'àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d'aquesta àrea s'organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres i Palafrugell. Es tracta de l'àrea sociosanitària des d'on es gestionen els clubs socials i s'organitzen les vacances anomenades «respirs familiars», que tenen com a objectiu que els usuaris puguin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador i normalitzador, en benefici de la pròpia autonomia i sense oblidar la diversió i l'entreteniment.

La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l'associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants. L'entitat organitza cada any la setmana commemorativa al Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l'OMS el 10 d'octubre per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquest mateix objectiu.

Els Clubs Socials

Els clubs socials constitueixen una estructura de suport social i tenen com a missió contribuir que les persones amb trastorn mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona. Els clubs socials tenen una funció rehabilitadora i d'inclusió social, i posen l'èmfasi en la participació activa de l'usuari. Es treballa la socialització de les persones amb trastorns mentals a través de les seves capacitats amb un programa grupal d'activitats i de tallers amb seguiment individualitzat, on la persona és la protagonista en decidir l'ocupació del seu temps. En aquests moments l'Associació ja disposa de clubs socials a Girona, Figueres, Palafrugell i Blanes.

L'Escola de pares

L'Associació ha posat en marxa aquest any l'Escola de Pares en salut mental, un projecte pioner a comarques gironines que té com a objectiu oferir als familiars amb fills que tenen una malaltia mental (trastorn mental greu) informació i eines perquè puguin conviure-hi millor i resoldre els petits conflictes que es presenten en el dia a dia. L'escola consisteix aquest primer any en una activitat mensual estructurada en una part d'informació teòrica i en una part de treball sobre casos, on la participació dels pares és la raó de ser. Les classes estan impartides pels professionals especialitzats de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i s'organitzen com si fossin un taller monogràfic. Es treballa en grup i a títol individual, quan és necessari.

L'Associació Família i Salut Mental aposta clarament per un model comunitari de l'atenció a la salut mental, un model en el qual la demarcació de Girona n'és una referència a nivell mundial. L'atenció a la salut mental comunitària es basa en un model sense llarga estada psiquiàtrica, amb recursos a prop de les persones, capaç de garantir l'accés a les intervencions en psicoteràpia, la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus i promotor de l'accés a un habitatge digne, a una feina i a l'oci. El model es fonamenta en una xarxa integrada i coordinada de les diferents organitzacions que comparteixen processos d'intervenció en l'atenció a la salut mental de les persones: salut, escola, justícia, serveis socials, inserció laboral, família i un llarg etcètera. Es tracta d'un enfocament integrat que té en compte els tres nivells d'atenció: prevenció, atenció i rehabilitació, des d'una visió multidimensional de la persona: biològica, psicològica i social. «Encara queda camí per recórrer però estem convençuts que avançarem si continuem treballant plegats pel model d'atenció que volem per als nostres fills. Des de l'associació de familiars volem expressar el nostre agraïment a totes les institucions, entitats i professionals que ens heu ajudat durant aquests 20 anys», conclouen.