El raspallat de les dents és bàsic per mantenir una correcta higiene bucodental. Aquest hàbit és fonamental per disminuir el risc de patir patologies orals, com la càries, gingivitis o la periodontitis. Encara que el raspallat en sí no garanteix una correcta neteja de la boca -ha de complementar-se amb altres mètodes de neteja com el fil, la seda o el raspador lingual-, la veritat és que el raspallat juga un paper fonamental en la nostra salut bucodental.

No obstant això, hi ha certs hàbits que repetim cada dia durant el procés de neteja de les dents i que no realitzem de forma correcta. I és que encara que el raspall pot ser un magnífic aliat per a la nostra salut bucodental, en determinades condicions pot esdevenir un enemic per a la nostra boca.

Un dels errors més habituals que cometem és raspallar-nos les dents just després de dinar. En aquest sentit, encara que pugui sorprendre, netejar-se la boca just després d'haver ingerit aliments pot ser un hàbit molt contraproduent.

La doctora Mireia Alcaz explica que després de dinar és millor esperar almenys mitja hora abans de rentar-nos les dents. L'explicació és senzilla. Quan ingerim qualsevol tipus d'aliment o beguda, immediatament es modifica el pH de la nostra boca, augmentant l'acidesa. Si ens raspallem en aquest moment, escampem aquest àcid al nostre esmalt, que ve a ser com l'escut protector de les dents.

D'aquesta manera, en lloc d'ajudar a netejar la nostra boca el que estem fomentant és l'erosió del nostre esmalt, amb el consegüent dany a mig i llarg termini per les nostres dents. Aquest és el motiu pel qual és millor esperar una estona abans de raspallar-nos les dents després de dinar.

A més d'esperar una estona abans de raspallar-nos, altres hàbits recomanables que podem adoptar per restablir el pH de la nostra boca després d'ingerir un aliment o una beguda són glopejar un got d'aigua o mastegar xiclet sense sucre. D'aquesta manera, afavorirem la producció de saliva i ajudarem a la nostra boca a restaurar el nivell de pH adequat.