La llet materna pot arribar a reduir fins a la meitat el risc que els nadons prematurs extrems pateixin l'enterocolitis necrotitzant (ECN), una infecció i inflamació dels intestins amb risc de perforació. Un estudi del Banc de Llet Materna i el Servei de Neonatologia de la Vall d'Hebron ha fet el seguiment a 600 nadons nascuts abans de les 32 setmanes de gestació o que pensen menys de 1.500 grams i ha conclòs que la llet materna, de la pròpia mare o procedent del Banc de Llet, influencia la seva salut. Els experts asseguren que la llet materna també està indicada pels nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal o dèficit immunitari.

A més, s'utilitza en nadons després de cirurgies de l'aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

El tractament de l´ECN és mèdic, però si l´afectació és més greu, cal un drenatge i fins i tot se´ls fa cirurgia per extreure´n el tram d´intestí afectat. En casos extrems, l´ECN pot arribar a produir la mort.