Can Regàs és una iniciativa impulsada, dirigida i promoguda per un equip de professionals gironins que perseguien un servei personalitzat amb tècniques estratègiques per millorar la qualitat de vida de cadascun dels residents del centre.

Moltes vegades la gent gran no accepta anar a una residència i se senten abandonats per anar-hi. Per què existeix aquesta mentalitat i com s'intenta canviar?

Antigament el fet d'anar a una residència era l'últim recurs de la vida, de fet les residències es construïen com si fossin hospitals, tant estèticament com pel que fa a serveis. La mentalitat era anar a morir a la residència. Com es canvia aquesta tendència? No és fàcil, però actualment les residències no són hospitals, sinó llars on la gent va a viure. Els nostres usuaris veuen Can Regàs com casa seva, viuen aquí.

Quines accions desenvolupeu per canviar aquesta imatge?

Nosaltres mirem de crear un ambient idoni per fer sentir a les persones que viuen a Can Regàs com el que són, persones, cada una amb les seves preferències i manies. Les nostres instal·lacions estan decorades amb tots els detalls perquè els residents s'hi sentin còmodes i com a casa. Els nostres serveis no només es limiten a l'àmbit sanitari i assistencial, sinó que van més enllà. Intentem sortir de la rutina fent tot tipus d'activitats per apropar la ciutat de Girona als residents. També és molt important el suport de la família perquè la gent gran no se senti abandonada. No n'hi ha prou amb el nostre suport, les visites dels familiars, amic, veïns... ho són tot.

Què fa diferent i especial Can Regàs?

Segurament la diferència principal la fan les persones que treballen a Can Regàs, un equip humà professional que gaudeix amb la feina que fa i això es tradueix amb un tracte personalitzat amb cada resident. Ens dediquem a les persones que viuen a la residència, en la mesura que calgui. A més, no ens cansem d'idear activitats que puguin gaudir els residents i alhora puguin diferenciar-nos d'altres residències.

Fa pocs dies vau celebrar la quarta edició de la Setmana Gastronòmica. Quin és l'objectiu d'aquesta activitat?

Aquesta és una de les activitats que segurament ens diferencia d'altres residències. Cada any apropem a la residència la setmana gastronòmica que es du a terme a la ciutat de Girona. Fem que els residents gaudeixin d'una setmana diferent gastronòmicament parlant. El menjar, per a la gent gran, és un dels plaers que encara poden gaudir, i per tant, dedicar tota una setmana a la gastronomia els agrada molt. Aquest any la temàtica de la setmana gastronòmica de Can Regàs van ser les plantes per a ús culinari i medicinal. Vam fer un taller d'infusions, una xerrada de plantes aromàtiques, etc. A més, sempre portem un cuiner convidat que un dels dies els fa el dinar, i poden degustar un àpat ben diferent. En aquesta ocasió van venir les Cuineres de Salt, que porten a terme una tasca desinteressada en l'àmbit del foment dels valors de la cuina tradicional.

Què va poder aprendre la gent més gran durant aquesta setmana?

Segurament vam aprendre més nosaltres d'ells que no pas ells. És una setmana que enriqueix molt en tots els aspectes i en què un dels objectius principals és passar-ho bé. Una de les senyores que viu a Can Regàs, que havia estat cuinera, va fer el dinar amb les Cuineres de Salt. En aquesta activitat van compartir secrets de cuineres i es van enriquir ambdues parts.

Quines altres activitats destacades realitzeu al llarg de l'any?

Mirem de participar en totes les activitats que la ciutat ens ofereix, participem a Temps de flors, però també portem diferents espectacles o serveis que podem trobar a Girona a dins de la residència. Per exemple, un parell de cop a l'any organitzem un sopar típic gironí del König. També disposem d'horts urbans on participen els residents, i fem activitats amb gossos i amb la Fundació Siel Blue. L'objectiu principal és que els nostres residents puguin viure aquesta etapa de la vida el més intensament possible dins les seves possibilitats. Encara que sigui la darrera etapa de la vida, no deixa que l'hàgim de gaudir.

També poseu en valor el contacte de la gent gran amb la gent més jove. Per què és important aquest vincle?

El contacte de la gent gran amb la gent jove és molt enriquidor per a ambdues parts. Per un costat, la gent gran aporta la seva experiència i saviesa, i per altra banda, els joves aporten vitalitat i alegria. Durant l'any fem trobades intergeneracionals amb escoles properes, per tal de crear aquest vincle, i també estem molt contents amb el programa Apadrinar un Avi de Càritas, en el qual alumnes de secundària visiten setmanalment l'avi que tenen apadrinat, i comparteixen una bona estona, ja sigui mitjançant jocs, activitats o conversant.

Quins són els pròxims reptes de Can Regàs?

El nostre repte a curt termini és consolidar-nos com el que som; l'única residència urbana (de Girona) promoguda i dirigida per gent de Girona.