El Departament de Salut prepara un model d'atenció sanitària integral a les persones grans que viuen en residències. El nou model, que s'implantarà progressivament al llarg dels propers anys i abordarà les necessitats mèdiques dels pacients i les cures que hauran de fer les infermeres, és fruit d'un acord entre Salut i d'Afers Socials i Família i que responen a una línia estratègica que van traçar els dos departaments al Palau de la Generalitat el 2016.

Segons el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat Salut, Sebastià Santaeugènia, el marc normatiu ja tenia uns anys de vigència i ara hi haurà una «evolució» de la situació clínica i de necessitat d'atenció dels pacients.

«A dia d'avui, les persones que viuen en residències són bastant diferents a les de fa deu anys. El model d'avui és incomplert i no dona resposta a la totalitat de les necessitats d'atenció d'aquestes persones», va assenyalar Santaeugènia.

El director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat Salut va especificar que no hi haurà un «model únic» perquè «és molt diferent si els centres residencials es troben en un centre sociosanitari o en un àmbit rural o urbà» o «si la residència és gran o petita».

Per tot plegat, els equips mèdics d'atenció primària s'hauran de reorganitzar en els gairebé 2.000 centres residencials, 379 equips d'atenció i primària i 95 centres sociosanitaris de Catalunya. Santaeugènia ja ha avisat que aquest procés «portarà temps». «Hi ha molt de disseny de residència per residència i territori per territori», va dir.

Per la seva banda, el gerent de prestacions farmacèutiques i accés al medicament del Catsalut, Joaquim Delgadillo, va ressaltar la importància de l'atenció farmacèutica en aquest pla. «La idea és que la primera corona de proximitat al voltant del pacient s'integrin el metge d'atenció primària, el personal d'infermeria i el farmacèutic», va afegir Delgadillo, que va insistir que aquest darrer «és aquell professional sanitari on conflueixen totes les prescripcions que es fan als pacients que viuen en centres residencials» i que el seu rol no només és subministrar medicaments sinó també que es faci un «ús racional» del medicament i detectar problemes de duplicitats o interaccions.