Vallcanera té història però dista del nucli de Sils. Agregat a aquesta població a finals del segle XIX, consta de diversos veïnats, entre els quals la urbanització de Vallcanera Parc o les comes. Per anar d'un lloc a l'altre cal creuar per carretera la N-II i la GI-555 o bé es pot utilitzar l'antic camí, cinc quilòmetres que l'Ajuntament ara ha arranjat.

El punt de sortida de la nova via verda arrenca (o finalitza, segons es miri) a l'antiga escola de Vallcanera, construïda el 1929 i en funcionament fins a la dècada dels 70. Després d'una rehabilitació de l'edifici, que consta de planta i pis amb porxo en la part posterior, l'Ajuntament li va donar el 2010 les funcions de centre cívic.

Des d'allà s'agafa l'antic camí, que transita per una zona que respira tranquil·litat, es gaudeix del paissatge i es pot utilitzar com a zona de passeig, esport o lleure. Des de fa un mes i mig el consistori ha arreglat aquest corredor, per assegurar-ne el ferm i senyalitzar les zones més importants. El camí arreglat acaba al punt d'informació de l'estació de Sils.

Els treballs encara continuen i, segons l'alcalde de Sils, Martís Nogué, la intenció es inaugurar la nova via verda el diumenge de la setmana que ve (10 de novembre). "Ja hi ha gent que l'està utilitzant, quan encara no han acabat els treballs", afirma Nogué. "És un lloc ideal per anar a passejar o simplement per a l'esbarjo de la gent", prossegueix el batlle. De fet, l'arranjament ha tingut lloc a causa de la gran utilització d'aquest antic camí de cinc quilòmetres de distància entre Vallcanera i Sils, que feien necessària una reforma per convertir-la en una via verda.

Gràcies a una subvenció del departament de Medi Ambient de la Generalitat, s'hi han invertit més de 20.000 euros, el que ha permès altres actuacions a la zona, com la recuperació de tres antigues passeres i, fins i tot, l'arranjament d'un antic pont romà que travessa la "via augusta". No s'ha reconstruït el pont, segons l'alcalde, però s'ha "decentat" i senyalitzat per donar-li més valor.

Un dels avantatges d'aquesta inauguració és, segons Nogué, que a partir d'ara els veïns "no hauran de travessar carreteres" per anar des d'un lloc a l'altre i "això beneficiarà la seva utilització per part de famílies i mainada".