Si per alguna cosa es coneix Sant Hilari Sacalm és per ser una vila que gira entorn de l'aigua. El municipi de les "cent fonts" ja forma part del món universitari català gràcies a la creació d'una càtedra, en col·laboració amb la Universitat de Girona i la Universitat de Vic, que s'ubicarà al centre que porta el mateix nom: Aqua.

Ahir va tenir lloc la signatura del conveni entre les tres institucions, en el marc del Campus d'Excel·lència Internacional e-MTA, desenvolupat per la UdG i la Universitat de les Illes Balears, al qual s'ha adherit la UVic, en el que significa un nou pas cap a la cooperació interuniversitària i que portarà la docència i la recerca en aquest àmbit més enllà de les fronteres.

L'objectiu d'una càtedra és la de promoure l'estudi i la recerca, "mitjançant l'organització d'activitats de reflexió, debat i difusió amb una elevada voluntat de relació amb el territori", segons defineix la mateixa UdG. En aquest cas, la codirectora de la càtedra Aqua, Miriam Torres, va explicar ahir durant la presentació del projecte, que la intenció és generar, difondre i transferir coneixement sobre el benestar social i la promoció de la salut; la comunicació, el patrimoni Cultural i el territori; l'aigua, el medi ambient, l'eficiència energètica i la natura; així com també el turisme i el bosc.

"Serà un lloc de diàleg en l'àmbit de l'aigua, hi haurà activitats formatives i espais de debat amb la innovació, la divulgació científica i la rerca" com alguns dels eixos principals", va relatar Torres. La càtedra també tindrà un fons documental amb l'aigua com a temàtica, així com una ruta literària, exposicions itinerants i s'estudiarà la possibilitat de crear un Postgrau universitari també sobre l'aigua.

Les tres parts implicades en el projecte compartiran l'experiència sobre aquesta temàtica. Per una part l'Ajuntament de Sant Hilari té per objectiu impulsar la recerca i la transferència de coneixement en els àmbits de l'aigua i la salut per tal de millorar el desenvolupament econòmic del territori en el món del turisme i empresa. La UdG té el Campus d'Excel·lència Euromediterrani del Turisme i l'Aigua mentre que la UVic té experts en els àmbits del tractament i la gestió de l'aigua, el medi ambient, l'eficiència energètica, la natura, el benestar social, la promoció de la salut o el patrimoni cultural, entre d'altres.

El vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la UdG, Joaquim M. Puigvert, va destacar que la càtedra és "una oportunitat" per les característiques de la regió del Montseny-Guilleries i, a banda de ser conegut per l'aigua, "Sant Hilari està en un punt equidistant entre Vic i Girona".

Cooperació interuniversitària

Com la resta de signants, el vicrector va ressaltar el caràcter interuniversitari de la càtedra, que "ens ajudarà a cooperar en temps de crisi per optimitzar i gestionar els recursos". Per la seva part, el rector de la UVic, Jordi Montaña, va dir que "la Càtedra ha de ser el punt de partida d'un camí que vinculi universitats, administracions i empreses, per investigar, innovar i internacionalitzar-se".

Finalment, l'alcalde de Sant Hilari, Albert Santaugini, es va mostrar il·lusionat per entrar al món universitari català "de la mà de dues universitats de prestigi" i que faran ser a Sant Hilari "més competitius en un àmbit, el de l'aigua, en el qual som referència".

La càtedra es farà al centre Aqua, un espai de 2.000 metres quadrats concebut com a centre d'innovació amb espai per al coworking de joves emprenedors o aules formatives. A la planta disposa d'una exposició permanent amb l'aigua com a element central.