L'Ajuntament de Blanes preveu instal·lar en breu els primers comptadors "solidaris" en pisos ocupats per famílies necessitades amb l'objectiu d'evitar que "punxin" il·legalment la instal·lació i que els tallin el subministrament. El consistori va proposar aquesta idea a la taula local pel dret a l'habitatge, que va avalar la decisió i posteriorment va aprovar el ple.

"Ens hem tret la vena dels ulls", va explicar ahir l'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC). "Hi han habitatges ocupats i la gent té necessitats bàsiques, per tant, no podem tolerar que una persona necessitada no tingui aigua", va prosseguir el batlle. En aquest sentit, Marigó va considerar que es tracta d'un dret fonamental, amparat per la Constitució i pels drets humans i que deixa en mans de l'Ajuntament el pagament de part o la totalitat de la factura de l'aigua de les persones que ho necessiten.

Arran d'aquesta "urgència" social, l'Ajuntament de Blanes ha pres partit i ha signat un conveni amb Càritas. Com que per tenir un comptador cal un contracte de lloguer o tenir l'habitatge en propietat, l'acord amb Càritas preveu que es posi la titularitat del comptador a nom d'aquesta entitat i la factura la pagarà l'Ajuntament a càrrec a les partides socials. Amb tot, caldran uns requisits. En primer lloc, els habitatges ocupats han de ser propietat d'una persona jurídica, bancs o empreses i, per tant, queden exclosos els pisos ocupats a particulars. Si es reuneix aquest primer requisit, les famílies podran adreçar-se als Serveis Socials per iniciar els tràmits i el consistori estudiarà cada situació per saber si compleixen els barems. Si es té dret a un comptador "solidari", s'establirà quina és la subvenció i l'Ajuntament pagarà part del rebut o la totalitat.

Els ajuts tenen una durada màxima de sis mesos. Durant aquest temps, es revisa de forma periòdica la situació dels inquilins i se'ls pot revocar la subvenció si milloren econòmicament o se'ls pot prorrogar si la situació desfavorable perdura més enllà dels sis mesos.

"De moment tenim sis informes favorables", va relatar l'alcalde,i s'espera que la Junta de Govern Local d'aquest dijous doni el vist-i-plau a les primeres instal·lacions. A més, hi ha vuit informes en tràmit i se n'han desestimat quatre.

L'objectiu és garantir el subministrament a qui no pot pagar, ja que corren el risc que l'empresa els talli l'aigua, però els comptadors també serveixen per evitar el retorn de l'aigua a la xarxa pública.

Les famílies poden acudir directament a l'Ajuntament, però moltes vegades és la mateixa companyia qui avisa i se'ls dona un termini als inquilins per regularitzar la situació o demanar els ajuts.

Segons Marigó, els bancs no han fet cap requeriment "però si ens demanen que retirem el comptador, ho haurem de fer", va afirmar, però "estudiarem cada cas i intentarem negociar" perquè el més important, recorda l'alcalde, "és que les famílies tinguin aigua", ja sigui per als que han ocupat un pis per necessitat o senzillament perquè no poden pagar.