Fa gairebé vuit anys que l'escola La Benaula de Caldes està en barracons i mai s'ha materialitzat la construcció del promès nou edifici. Fins i tot, fa dos anys es van adjudicar les obres però al final l'empresa se'n va desdir. Els terrenys cedits a Ensenyament segueixen buits i els alumnes són en uns barracons situats en uns terrenys privats pels quals l'Ajuntament hauria de pagar 72.000 euros anuals però que, asseguren des del consistori, no es paguen des del 2011 i reclamen que sigui el Departament qui n'assumeixi aquest cost. Ara, Ensenyament ha confirmat que les obres començaran entre l'abril i el juny del 2014 amb la intenció que l'escola es posi en marxa el curs 2015-2016.

Els pressupostos de la Generalitat del 2014 no tenen en compte cap partida per a l'escola La Benaula de Caldes. Amb tot, fons del Departament d'Ensenyament han confirmat que les obres s'iniciaran en aquest termini i es pagaran en base a una partida d'obres de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya S.A.U (Infraestructures.cat), que inclou l'antiga GISA, xifra de moment desconeguda que estaria inclosa en les previsions de 2013.

Ensenyament ha considerat sempre com a prioritàries les obres de la futura escola La Benaula, però els diferents endarreriments, a causa dels ajustos pressupostaris no ho feien pensar. Fa dos anys es van arribar a adjudicar les obres a l'empresa Construccions Solius, però va anunciar que no podia complir els requisits de finançament per executar les obres.

En juliol de 2013 es va procedir llavors a adjudicar el contracte tècnic per actualitzar el projecte de la nova escola. L'octubre d'aquest any, Ensenyament va comunicar a l'Ajuntament que Infraestructures.cat lliuraria el projecte a Ensenyament el passat octubre. Fonts del departament van confirmar actualment està en fase d'exposició, a l'espera de possibles esmenes o petites rectificacions. A partir de llavors, es demanarà a l'Ajuntament que reactivi els expedients de llicència d'obra i activitats. Llavors, es posarà el projecte a licitació i es preveu que a partir del febrer de 2014 s'adjudiquin les obres per iniciar el curs, si tot va bé, en el període 2015-2016.

Ahir mateix, l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, es va entrevistar amb el delegat d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot. "Li hem demanat que ens certifiqui per escrit que les obres es faran en aquests terminis", va assegurar l'alcalde. "Ens vam preocupar molt quan vam veure que el projecte no estava als pressupostos de la Generalitat", va prosseguir Balliu, i tot i confiar en les intencions d'Ensenyamet, "no ens creurem que es farà l'escola fins que veiem les màquines. Fa massa anys que esperem les obres", va asseverar.

En aquest sentit, Balliu va recordar que els barracons es van ubicar en un solar privat per deixar lliures per a la construcció els terrenys cedits a Ensenyament el 2008. D'això fa quatre anys i el conveni amb el particular era fins el 2011 a raó de 72.000 euros per any. Però segons l'alcalde, des de l'agost de 2011 el consistori no paga i el mateix ple de l'Ajuntament, en data 30 de setembre de 2013, va reclamar a Ensenyament que assumeixi el cost i despeses que es derivin pel lloguer del solar des de l'1 d'agost de 2011 i fins avui.

Tot plegat "s'ha fet molt malament" i "volem que les obres deixin de ser el problema número 1 de Caldes", va sentenciar Balliu.