"Tancat temporalment del 15 de novembre 2013 al 28 de febrer 2014". Aquest és l'anunci que es pot llegir a l'entrada del jardí botànic de Pinya de Rosa de Blanes i a la mateixa pàgina web d'aquest espai de titularitat privada que va ser declarat Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) el 2003. Els motius, segons els propietaris, són que durant la temporada d'hivern ?gai?rebé no hi ha visitants i els ingressos molt baixos, que s'han de sumar al ja de per sí deficitari hardí. La procupació de l'associació Pinya de Rosa i del grup d'ICV-EUiA és, però, el manteniment, ja que consideren que quedarà deixat. Amb tot, el representant dels propietaris, Albert Aynés, ha assegurat que "es farà una manteniment mínim" per cuidar l'espai, "com s'ha fet en anys anteriors".

Cuidat o no, el que sembla clar és que els quatre treballadors que habitualment s'encarreguen de les tasques de jardineria i manteniment d'aquest jardí botànic, ?gai?rebé únic al món, no aniran a treballar fins al 28 de feberer. Segons fonts consultades per Diari de Girona, se'ls ha acomiadat amb un ERO temporal i es tornaran a incorporar un cop es reobri el jardí, una decisió que compta amb el vistiplau de la Generalitat i que coneix el mateix alcalde de Blanes, Josep Marigó.

El regidor d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Blanes, Víctor Catalan, va recordar que els propietaris "van invertir 24 milions d'euros" quan van comprar Pinya de Rosa el 2008, un espai tot privat que compta amb el Mas del Sol, un habitatge on vivien la família Riviere. El jardí està protegit a nivell urbanístic però segueix sent privat i els propietaris el poden tancar quan vulguin. Els nous propietaris mai han amagat que tenen intencions urbanístiques, i volen reformar el Mas del Sol per fer-lo habitable, però topen amb la manca d'un Pla d'Usos que pugui definir què és el que s'hi pot fer i, a més, encara s'ha de constituir un Consell Rector de Pinya de Rosa.

L'immobilisme de les institucions en els darrers anys ha fet que els propietaris segueixin insistint. Per això des d'ICV veuen el tancament del jardí com un "xantatge". "La propietat té expectatives urbanístiques, i el que menys importa es el jardí botànic. Ara exerceixen mesures de pressió", va assegurar Catalan. Amb tot, el represent dels propietaris va recordar el jardí "ja s'ha tancat en anys anteriors" i es fa perquè "és deficitari" i gairebé "no hi ha visitants" durant l'època d'hivern.

Precisament, el passat divendres dia 15, va tenir lloc una reunió entre el director d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, el subdirector general de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, el representant de la propietat, Albert Aynés, l'associació Pinya de Rosa així com l'alcalde de Blanes i representants dels grups polítics i tècnics.

En aquesta trobada es va saber que al gener de 2014 s'hauria constituït el Consell Rector. Des dels representants de la Generalitat es va deixar veure que no es disposa de pressupost per portar a terme els plans especials que han de desenvolupar el Pla d'Ús, xifrat en 25.000 euros, segons asseguren des d'ICV. I l'Ajuntament argumenta que el POUM actual no permet fer modificacions a Mas del Sol i que necessitaria el vist-i-plau de la Generalitat i, per això, caldria desenvolupar el Pla d'Usos.

Els propietaris veuen com l'espai és deficitari i topen amb la lentitud de les institucions. Tot, amb la mirada posada en l'espai protegit i que es compleixi la legalitat.