El Govern ha acordat declarar la Font Gòtica de Blanes com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). Construïda durant la primera meitat del segle XV per pal·liar les deficiències del subministrament i la problemàtica d'insalubritat, l'emblemàtica font blanenca és un dels pocs exemples d'aquest tipus d'arquitectura gòtica civil que encara es conserven. Malgrat que Blanes ja havia pres en valor la seva figura, concedint precisament les distincions del municipi amb una escultura de la mateixa font, ara queda protegida jurídicament. Per l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, el reconeixement "ens reforça en l'àmbit cultural, ens ajuda en el turístic i dona ànims en el moral".

La Generalitat va decidir iniciar l'expedient per declarar-la bé d'interès nacional al juliol, quan es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució a través de la qual s'incoava l'expedient per la declaració.

Però el procés es remunta més enllà. En concret, el va iniciar el mateix Ajuntament de Blanes el novembre de 2005. Just quan s'estava en el procés de restauració de la Font, el regidor de Cultura de l'època, Quim Valls, va engegar els tràmits per passar el monument de Bé Cultural d'Interès Local a Bé d'Interès Nacional. Ara, després de 8 anys, el departament de Cultura de la Generalitat ha fet realitat el canvi de declaració.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va recordar ahir precisament aquests inicis. "Quan es va iniciar el procés la Font estava molt bruta i malmesa. Amb la restauració i l'expedient que es va presentar, ja es recollia la vessant històrica i arquitectònica i ja ens va semblar que era una bona eina per posar-la al lloc que li corresponia jurídicament". Marigó va valorar que "ja sabíem que teniem un bé importantissim, més enllà del valor arquitectònic també el té moral". I és que "la reprodució de la Font Gòtica no se li dona a qualsevol", va assegurar a l'alcalde en referència a l'entrega que es fa d'aquest element en miniatura com a distinció.

Ara, "el reconeixement formal encara posa en més valor aquest patrimoni i, la veritat, ens omple d'orgull, ens reforça des d'un punt de vista cultural, ens ajuda a nivell turístic i ens dona molts d'ànims a nivell moral. És la culminació de tot un llarg procés que mereixem", va sentenciar l'alcalde.

La Font Gòtica de Blanes és una font situada al carrer Ample de la localitat i és considerada la més ben conservada de l'arquitectura gòtica catalana. Va ser un regal de Violant de Prades, filla del comte de Prades i esposa de Bernat V de Cabrera, a Blanes de l'any 1438.