La Generalitat ha detectat que els temporals marítims, sobretot els del passat 2012, afecten el dic exterior del port de Blanes i, precisament, zones "de trancisió" entre alguns trams de l'estructura han estat afectats pels "ultrapassaments", és a dir, les onades que salten els esculls. Per això ha engegat una segona fase per reforçar el dic construint una banqueta de vuit metres d'amplada i 30 de longitud, amb escullera i blocs de formigó, que anirà submergida a la zona de transició entre la primera i la segona alineació del dic. Les obres costaran un milió d'euros, duraran cinc mesos i estaran enllestides abans de Setmana Santa.

Ports de la Generalitat ha seguit el procediment habitual en la construcció d'aquestes infraestructures. Un cop va quedar enllestida el 2012, es van iniciar un seguit d'estudis, immersions i campanyes batimètriques per analitzar com es comporta el mar amb el dic exterior. Així, es van analitzar els ultrapassaments causats pels temporals a l'octubre i el novembre de 2012 amb l'objectiu de "millorar les zones de transició a la primera i a la tercera alineació del dic exterior per evitar els onatges en els trams afectats i augmentar la funcionalitat del dic", segons Ports.

El dic de recer exterior té una longitud total de 595 metres i s'estructura en tres alineacions i dos tipologies diferents, en talús i vertical. La primera alineació, de 181 metres, té un tram inicial en dic en talús i un altre en vertical. Precisament, la zona de trancisió entre els dos trams "ha estat afectada pels ultrapassaments". Pel que fa a la tercera alineació, de 240 metres, té una alineació en talús i una alineació en vertical i la zona de unió entre les dues alineacions també ha patit ultrapassaments.

La nova "banqueta" de vuit metres d'amplada i trenta de longitud, amb escullera de pedres i blocs de formigó a la zona de servei del port anirà submergida "a la zona de trancisió entre la primera i la segona alineació del dic" i també es farà "el recreixament de l'espatller", segons va informar ahir Ports.

L'objectiu, provocar la ruptura de l'onada per evitar que arribi amb tota l'energia a l'espatller. Pel que fa a la tercer alineació, es "construirà una bota ones i es farà un recreixement de l'espatller".