Són dies d'intenses negociacions a Lloret de Mar per aprovar dilluns els pressupostos de 2014, que enguany ascendeix a 62 milions d'euros amb 5 milions en inversions. A diferència de l'any passat, quan l'oposició va tombar al desembre els comptes de 2013 i es va allargar l'aprovació fins al gener, el govern de CiU-ERC vol arribar al ple amb un pacte amb PSC i/o ICV-EUiA, que marquen perfil.

En tot cas es preveu que els pressupostos s'acabin de tancar el mateix dilluns de la votació. El PSC té demà una reunió de partit mentre ICV segueix negociant. Els qui ja han avançat el sentit del seu vot, en contra dels comptes, són el grup del Millor i el PP.

Els socialistes, que confien a arribar a un pacte, han fet públiques aquesta setmana algunes de les seves exigències que resumeixen en cinc grans eixos. El primer, la millora d'escoles i barris. També un increment de partides socials destinades a educació i benestar i família. El tercer eix és un pla de dinamització econòmica, seguit per instaurar una política d'estalvi energètic als equipaments municipals i la via píublica, punt en el qual han volgut incidir bastant.

Finalment, proposen una dotació per fer un estudi de remodelació de la façana marítima, l'avinguda Just Marlés i Pau Casals. Amb tot, lamenten que "els equipaments mal planificats de CiU hipotequen el pressupost". Segons el seu portaveu, Joan Bernat, "la despesa corrent no permet fer manteniments que es paguen a través del capítol d'inversió".

Per la seva part, ICV-EUiA també demana millores als barris, com la renovació i reformes en carrers amb actuacions com ampliacions de voreres, lavabos públics, passos de vianats, limitacions de velocitat o mobiliari urbà, entre d'altres. També proposen potenciar el Mercat Municipal, amb campanyes publicitàries i un espai al web de l'Ajuntament, reparacions com les canonades d'aigua o l'aire condicionat o un nou sistema per accedir a l'aparcament.

En l'àmbit social, ICV-EUiA demana, per exemple, augmentar el nombre de beques menjador i més ajuts al material escolar. Així mateix, proposen que s'asseguri que tots els nens escolaritzats tinguin un dinar diari "en condicions" subvencionant l'Ajuntament el 100% del cost del menjador escolar a les famílies més desafavorides. Els ecosocialistes també aposten per posar en marxa el pla local de joventut, obrir diferents patis en horari no escolar, millores a l'entorn del camp de futbol del Molí o augmentar la programació a Nova Ràdio Lloret, entre d'altres.

El més crític amb els pressupostos ha estat el portaveu del Millor, Marc Fuertes, qui va definir-los com els comptes de "les incontinències voluntàries", una "pèrdua dels nostres diners".

Fuertes va carregar contra PSC i ICV, perquè es preocupen "de disposar de propines del pressupost per propostes populistes que calmin la seva consciència mentre miren cap a terra per no veure la mala gestió que se'ls posa davant". "Entenem que per a l'equip de govern els és més fàcil ?acceptar escassos 200.000 euros de canvis d'altres formacions que les nostres", que comporten "modificacions, reajustaments i inversions diferents a les del govern de més de 4 milions". Fuertes va fer una llista de "despeses ?injustificables" i de "males decisions".