Per la porta lateral, amb la cara tapada i amb crits de "fora, fora" dels veïns. Així va acabar l'etapa de Concepción Aguilera com a secretària de l'Ajuntament d'Amer després que ahir se li comuniqués l'obetura d'un expedient disciplinari que comporta la suspensió de sou i feina durant sis mesos. Els motius són molts i es remunten a anys anterior però en els darrers mesos Aguilera havia carregat durament contra la majoria del consistori, presentant querelles contra l'alcalde, Albert Plana, l'exalcaldessa, Alba Serra, el primer tinent d'alcalde, Narcís Junquera i el gerent de l'Ajuntament. L'últim episodi va tenir lloc a principis de mes quan va intentar denunciar l'alcalde als Mossos quan aquest va accedir al seu despatx forçant el pany. Unes males relacions que s'han fet extensives a bona part del personal laboral de l'Ajuntament.

Fart de tots aquests afers, l'alcalde, Albert Plana (CiU), va buscar assessorament legal. La resolució va arribar ahir quan, a través d'un decret d'alcaldia, va fer arribar a la secretària un document de 14 pàgines on se li comunicava l'obertura d'un expedient disciplinari que comporta la suspensió de sou i feina durant sis mesos. "Estem cansats de querelles, compareixences i denúncies", deia ahir Plana un cop va saltar la notícia.

Poc després, l'alcalde informava que volia tothom fora de l'Ajuntament a les tres de la tarda. Mentrestant, Aguilera es feia a la idea que al matí següent ja no hauria d'anar a treballar. Però l'hora de tancar s'acostava, i la secretària seguia dins. Quan per fi es va decidir a abandonar l'edifici, es va topar de cara amb els periodistes i els veïns que, assabentats del que passava, es van començar a congregar a la plaça de la Vila. Davant aquest panorama, Aguilera va decidir tornar dins l'Ajuntament i es va negar en rodó a marxa mentre els periodistes seguissin allà.

Mentrestant, el batlle va decidir avisar els Mossos d'Esquadra amb la intenció que convencessin Aguilera, però durant tres quarts d'hora no ho van aconseguir, mostrant-se alterada i fins i tot "s'hauria enfrontat als mossos", segons Plana. Aguilera es preguntava, tancada en una part de l'Ajuntament, si havia fet alguna cosa malament. "No sóc una delinqüent", se li sentia dir des del carrer, alhora que insistia en quedar-se tancada.

Com més temps passava més es corria la veu d'aquest episodi entre els veïns del poble, que augmentaven en nombre a la plaça, amb els mossos a l'Ajuntament, govern i tècnics a la porta expectants, i un entrar i sortir de l'edifici per esbrinar què faria la ja exsecretària.

A quarts de quatre de la tarda, Concepción Aguilera sortia a marxes forçades per la porta lateral i era acomiadada pels veïns amb crits de "fora, fora!". Anava amb la cara tapada amb una bufanda i, sense fer declaracions als mitjans, va entrar en un aparcament privat per sortir amb el seu vehicle.

El pas de la secretària per l'Ajuntament haurà deixat petjada. L'escalada en el conflicte que mantenia amb el govern es va incrementar enmig de la polèmica pels pisos Baker il·legals. I és que, segons va explicar Plana en el seu moment, Aguilera hauria anat "posant pals a les rodes" al govern. Per exemple, la secretària guardava expedients en pany i clau al seu despatx i l'alcalde en alguna ocasió havia lamentat que no hi pogués accedir quan ho demanava. A principis de mes, Aguilera va intentar denunciar l'alcalde i els mossos van obrir diligències perquè Plana va fer cridar un serraller per entrar al despatx i obtenir uns documents que necessitava.

La situació ara passarà per nomenar un substitut temporal de la secretària. "Hem sol·licitat un instructor del cas", va dir ahir l'alcalde, mentrestant "buscarem algú de l'Ajuntament per fer les tasques i després esperem que la Generalitat ens enviï algú per tornar a la normalitat", va sentenciar.