L'equip de govern de CiU i ERC a l'Ajuntament de Lloret va aprovar ahir els pressupostos de 2014 amb els vots a favor del PSC i ICV-EUiA mentre que PP, Millor i el regidor no adscrit, Josep Cortés, van votar-hi en contra. Els comptes ascendeixen a 62.374.803 euros, un 5,17% més que l'any passat quan van ser de 59.151.720 euros. La major part de l'increment prové de l'entrada en funcionament del centre de tractament de residus i també de l'aplicació de l'impost per estades turístiques. I és que l'aplicació d'aquest darrer impost ha comportat un increment d'un 22,73% dels recursos disponibles respecte els passats comptes, que s'invertiran en promoció turística.

Pel que fa a les inversions, la xifra ascendeix a 7.533.669 euros, dels quals 3.075.000 euros es pagaran a crèdit, es rebran 4.110.000 euros en subvencions (2.822.000 euros provinents del nou centre de residus i 350.000 de recursos propis. Destaquen en la partida d'inversions les millores en entorn urbà dels barris i urbanitzacions, que ascendeix a 1.600.000 euros.A més, està previst l'inici de la construcció de la caserna de la Policia Local, que costarà 594.918 euros.

L'aprovació dels comptes ha estat possible gràcies a l'acord amb PSC i ICV, que ahir van recordar han aconseguit millores en ensenyament i en obres als barris. En concret, el portaveu del PSC, Joan Bernat, va insistir que "aquest no és un acord de govern sinó un acord per garantir polítiques socials i per exigir que facin reformes a les vies públiques, cosa que ja haurien de tenir clara com a govern". Bernat, però, no va escatimar crítiques al govern, en assegurar que el "govern ha viscut d'esquenes al mar i ha fet inversions sobredimensionades" i va recordar que l'acord és puntual.

Des d'ICV, Xavier Rodríguez, va posar en valor la participació ciutadana que des del seu grup han aplicat i va ressaltar alguns dels punts que han aconseguit, com l'augment de beques per a llibres escolars i beques menjador, mesures contra la pobresa energètica. També va veure positiu una inversió per canviar la gespa artificial del camp del Molí i van proposar fer un projecte per a tot l'entorn.

ERC, socis de govern, va destacar que l'acord millora els pressupostos "dotant de més recursos algunes partides socials", valorava Jordi Orobitg per destacar també les partides en arranjar carrers, el passeig Fenals o el foment del turisme, del qual n'és el regidor.

Per part de l'oposició, el portaveu del Millor, Marc Fuertes, va ser el més crític. "Deixaré les 12 pàgines que tenia preparades perquè mai he escoltat tantes tonteries", va dir. Fuertes va carregar contra PSC i ICV perquè cadascú "només ha aconseguit 235.000 euros" de l'acord amb el govern. "Sembla que amb aquests diners solucionin tot el poble" quan "estan donant peixos i no ensenyen a pescar".

Des del PP, el portaveu Enric Martínez va anar desgranant les partides del pressupost en les quals es va mostrar en desacord.

Per l'alcalde de Lloret, Romà Codina, els comptes es caracteritzen "per una racionalització de la despesa, l'optimització dels recursos i un caràcter marcadament social" i va agrair la col·laboració dels grups del PSC i d'ICV-EUiA.