L'equip de govern en minoria del PSC a l'Ajuntament de Blanes va salvar ahir pels pèls els pressupostos del 2014. Tot i que el portaveu del PP, Salvador Tordera, va titllar els comptes de no tenir il·lusió "ni idees noves" i amb una "mínima inversió", dos dels tres regidors populars -Celestino Lillo es va abstenir- van aliar-se amb els 8 socialistes per recolzar els pressupostos. Però els resultats de la votació van deixar 10 vots a favor contra altres 10 en contra (5 de CiU, 4 d'ICV-EUiA i la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega) i l'abstenció de Lillo (PP). Així, l'alcalde Josep Marigó va cridar a una segona votació, amb idèntics resultats i, finalment, va utilitzar el vot de qualitat d'alcalde per desempatar i aprovar, així, els pressupostos.

Els comptes per al pròxim any preveuen uns ingressos de 45,85 milions d'euros i unes despeses de 45,15 milions d'euros amb unes mínimes inversions que, bàsicament es finançaran amb subvencions i romanents de l'any passat.

Segons el govern, els pressupostos són equilibrats i segueixen el Pla d'Ajust, prioritzant les partides socials, amb noves iniciatives com els comptadors solidaris d'aigua. Entre les despeses, destaquen els 15.000 euros del trasllat de mobiliari i treballs per la nova escola Sa Forcanera, inclosa en els pressupostos de la Generalitat. El teatre municipal veurà augmentada la partida des dels 79.718 euros el 2013 fins als 140.000 euros el 2014. El Carnaval disposarà de 870 euros més, fins als 8.000, mentre que la Festa Major passa de 54.653 a 75.000 euros.

Quant a esports, finalment es dota amb una primera partida de 100.000 euros per iniciar un dels dos camps de futbol previstos a la Ciutat Esportiva, una obra que es faria, segurament, en concessió.

A més, s'eliminen els 42.300 euros de subvenció al Club Hoquei de Blanes, presidit per Josep Ridaura, i els 12.000 euros al CD Blanes.

CiU va subeditar una possible abstenció o votació favorable a una sèrie d'exigències, segons va explicar el regidor Quim Torrecillas. Entre aquests, reservar 75.000 euros per a subvencions a entitats esportives, una partida per a l'organització d'esdeveniments i una altra per a una prova pilot "per estalviar el milió d'euros en consum energètic". Però l'alcalde va explicar que no es poden pagar a les entitats esportives "en efectiu" i va relatar les dificultats econòmiques per pagar la resta de coses "normals".

Amb el vot en contra, doncs, de CiU, calia saber què feia el PP. El portaveu Salvador Tordera va alertar del doble vot i va lamentar les manques d'inversió, tot i veure positiu l'esforç per complir amb la contenció de la despesa. Per la seva part, Celestino Lillo (PP), "sense voler posar bastons a les rodes", es va desmarcar del seu grup en considerar que els comptes no beneficien el "dia a dia" del poble.

Des del grup d'ICV-EUiA, Victor Catalán va fer una dura crítica en el capítol de personal, anunciant que demanarà informes per la contractació "a dit" de dues persones del Consorci Portal Costa Brava com a funcionaris sense "passar per concurs" i sense donar "oportunitat a tothom qui s'hi vulgui presentar". Va recalcar que el 17% del pressupost, 7,9 milions, seran per pagar interessos i amortitzacions de deute als bancs i va lamentar que són uns comptes que mantenen les retallades, que privatitzen el monitoratge de la Ciutat Esportiva i, com van destacar la resta de grups, s'han presentat "amb pressa i a l'última hora".

Finalment, la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega va titllar els comptes de no tenir ànima perquè "s'allunyen de les persones" i sense cap perquè "no responen a cap planificació de gestió". Fàbrega, ?exprimera tinent d'alcalde del PSC, va demanar perdó perquè "vaig tardar 9 mesos en adonar-me que no podia canviar les coses".