La querella presentada per la secretària d'Amer, Concepción Aguilera, per suposat assetjament laboral, ha arribat als jutjats de Santa Coloma de Farners, on ahir van declarar l'alcalde Albert Plana, els exalcaldes Narcís Junquera (actual primer tinent d'alcalde) i Alba Serra, i el gerent Sergi Baulida. Els quatre, van negar les afirmacions de la secretària i van defensar les seves actuacions.

L'anunci de la querella va caure al novembre a l'Ajuntament com una galleda d'aigua freda, en uns moments on la tensió entre Aguilera, l'equip de govern i bona part del consistori assolia límits insuperables, i mentre al municipi es debatia sobre el futur dels il·legals pisos Baker. Es tractava de l'obertura d'un nou front que se sumava a la querella del portaveu d'ERC, Xavier Targa, per aquest edifici que ocupa la via pública. La decisió de la secretària va ser un dels darrers motius que van portar l'alcalde a dir prou. Al desembre, suspenia Aguilera de sou i feina durant sis mesos i aquesta, ipso facto, preparava un contenciós per acomiadament improcedent.

Ahir, la primera querella, per assetjament laboral, va arribar al jutjat d'instrucció número quatre de Santa Coloma i va deixar una imatge insòlita. Un alcalde, dos ?exalcaldes i un gerent d'Ajuntament compareixent en un mateix dia davant el jutge. Les declaracions es van iniciar poc després de les onze del matí i van acabar a un quart d'una del migdia. A la sortida, l'advocat Manel Mir, que representa els quatre querellats, va explicar en declaracions a Diari de Girona que Plana, Serra, Junquera i Baulida "han anat explicant que del que diu [la secretària] a la querella per suposat assetjament laboral no hi ha res. L'únic que ha fet l'Ajuntament és posar ordre".

En aquest sentit, Mir va relatar que la querella, de gairebé 70 pàgines, "es basa en exemples del dia a dia" i sobretot "en el nomenament del gerent" que segons la secretària "li hauria tret funcions".

"Ha quedat clar i demostrat que no se li ha tret cap funció, ella mantenia les seves funcions de secretària perquè el nomenament d'un gerent és per la part administrativa i comptable, però no supleix mai un gerent a un secretari i portar-ho en una querella ho trobo absurd", va afirmar Mir.

A més, segons l'advocat, Aguilera assegura "que va sentir que li deien que era una mala puta, i més coses". "Estaven tancats en una comissió de govern, en una sala, parlant de temes municipals i ja em diràs com ho podia sentir", va prosseguir l'advocat. "Es veu que la secretària va irrompre on estaven reunits els regidors".

La querella, doncs, va contra Serra, que va fer el nomenament del gerent, Junquera, que el ratifica, l'actual alcalde i el mateix gerent en unes acusacions que també passen per un suposat "maltracte personal, cosa que no és delicte", segons Mir. Demà està previst que declarin diversos testimonis que ha demanat Aguilera, entre "personal de l'Ajuntament i del poble", mentre que Mir presentarà els seus més endavant.

Un cop escoltades totes les parts i amb les proves que hauran presentat, el jutge instructor del cas haurà de decidir si la querella de la secretària acaba amb un judici.