La comissió per investigar el sobrecost d'1,6 milions d'euros de la nova piscina municipal es va constituir ahir i ja ha pres les primeres decisions. Entre les més importants, han fixat els noms de les primeres compareixences, que tindran lloc la primera setmana de febrer (amb tota probabilitat el dia 7) d'una llista amb una dotzena de persones entre les quals hi ha l'exalcalde Xavier Crespo, l'exregidor d'infraestructures Josep Valls i l'exregidor d'esports i actual Secretari General de l'Esport, Ivan Tibau.

La primera trobada de la comissió d'investigació va tenir lloc enmig de dues dates senyalades per l'esperat nou equipament. Abans-d'ahir es va obrir al públic en general i avui, a les 10.30 del matí, té lloc la inauguració oficial, amb la presència -a banda de l'alcalde i dels regidors- del conseller de Presidència, Francesc Homs, el delegat del govern a Girona, Eduald Casadesús i el mateix Ivan Tibau, com a Secretari de l'Esport.

La comissió va acordar també el el seu funcionament. Estarà presidida per l'alcalde Romà Codina i les compareixences tindran una durada d'una hora, amb torns de preguntes dels grups de 10 minuts i possibilitat de contrarèpliques. A més, els portaveus dels grups presents en la primera reunió, van decidir els noms de les persones que volen que compareguin, això sí, de forma voluntària.

De moment, els que ja han citat a declarar són l'enginyer Jordi Aulet, l'arquitecta municipal Eva Tiers i el director de l'obra Quim Pujol. La intenció de l'oposició és que a partir de llavors declarin els de perfil polític, entre els quals hi ha Xavier Crespo, Josep Valls i Ivan Tibau. A banda, volen fer comparèixer tècnics del consistori, com el cap del departament jurídic d'urbanisme Pere Figuereda, l'interventor Carles Arbó o la regidora d'Esports Ester Olivé.

Cal remarcar, com va explicar ahir l'alcalde, que "les comissions d'investigació només existeixen al Parlament". Encara que a Lloret cridin a declarar una persona, aquesta "és lliure de venir o no", de manera que difícilment apareixeran Crespo, Valls o Tibau.

Des del grup del Millor, Marc Fuertes va considerar que "el més important és saber qui va autoritzar l'increment d'1,6 milions d'euros sense el permís del ple". "Li he preguntat a l'alcalde i diu que la direcció facultativa [que engloben els tècnics de l'Ajuntament, el director de l'obra i l'empresa constructora]. El que no em pot dir és que qui s'ha gastat els milions són tècnics. Vull saber qui és el polític que va donar el vistiplau", va afirmar.

Per l'alcalde, "l'important, més que comparèixer, és que els membres de la comissió agafin tota la informació que necessitin, tinguin les explicacions dels tècnics i s'aclareixi tot". Codina va recordar que "hi ha unes 96 actes de les visites d'obres, que reflecteixen els canvis que s'han fet. És important que les tinguin i que les mirin". A més, va insistir que "en temes de contractacions, sempre que no se superi el 10% de contractació pública poden no passar per ple" i va afegir que "tinc tota la tranquil·litat per part dels tècnics".

Des del PSC, el portaveu del grup, Joan Bernat, el "tema és polític". "Ens sembla molt greu donar les culpes als tècnics. Hi ha una negligència del govern que són els que havien de fer que l'obra no costés més". "Dir que és culpa dels tècnics és eludir responsabilitats".

La comissió se centrarà a recopilar tota la informació i buscar un responsable i es deixarà de banda, tot i l'interès de l'oposició, el tema dels 200.000 euros que ha costat el manteniment de la piscina durant l'any que ha estat tancada sense adjudicar-ne la gestió.