Tossa escoltarà avui: "S'ha complert el vot". Quan el Síndic pronunciï aquestes quatre paraules des de la capella dels Socors significarà que el Pare Pelegrí ha tornat al poble mantenint intacta una llarga tradició després que ahir sortís acompanyat per 1.230 persones enfilant cap a Santa Coloma de Farners. L'escollit d'enguany ha estat Borja Coris Veray, de 41, casat i amb fills i gerent d'una administració de loteries del poble.

Per qui a aquestes alçades encara no conegui la llegenda, passarem a explicar-la un cop més. Tot es remunta cap a l'any 1400 quan un vaixell a la deriva va atracar sense control a la platja de Tossa. A bord tots eren morts i l'embarcació estava plena de riqueses. Els cadàvers portaven la pesta, una malaltia que es va estendre entre la població. A Llagostera, deien, encara no hi havia arribat, i de camí cap allà una veïna es va trobar un personatge, que li va dir que tornés a Tossa on trobaria una imatge d'un Sant amagada sota l'escala del campanar. A més, havia de matar un xai i esquarterar-lo per penjar la seva pell d'una torre. En funció del costat en què ennegrís l'animal, havien de portar el sant en aquella direcció.

El sant era Sebastià, el mateix home del camí cap a Llagostera, i la direcció Santa Coloma, on hi ha l'ermita amb el mateix nom. Els veïns van portar la imatge damunt les espatlles cap a la nova població i en tornar la pesta havia desaparegut. En senyal de gratitud, Tossa té el compromís de renovar el Vot cada any i es designa un representant a qui l'acompanya tothom qui ho vol.

Precisament, un dels moments més esperats és conèixer el Pelegrí. El nom segueix l'ordre cronològic d'una llarga llista de peticions que només coneix el rector de la parròquia. La designació comença quan aquest posa el nom en coneixement del Síndic, la persona designada per l'Ajuntament que vetlla pel compliment del Vot, actualment el regidor Francesc Nadal. Aquest, avisa l'interessat. El secret es desvela el mateix dia 20 al matí.

De fet, el ritual va mantenir el calendari que marca la tradició. A les set del matí, missa del Cantar a la capella de Sant Sebastià. Abans, el síndic va anar a buscar l'escollit per presentar-lo públicament als assistents a la litúrgia. Es va anunciar que era Francesc de Borja Coris Veray (cosí de la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray). Acabada l'eucaristia, va començar la processó per traslladar la imatge de Sant Sebastià la capella dels Socors. Des d'allà, les autoritats van acomiadar el Pare Pelegrí, prèvia parada a Ca l'Avi per Esmorzar, i els acompanyants.

El gruix dels assistents esperava al Pare fent un mos a Torra Negra, al límit del terme de Tossa. Reunits tots, va pronunciar tres vegades l'esperat: "Ep, ep, ja hi sou tots?". I 1.230 persones van dir: "Sííí!".A Terra Negra el Pelegrí va fer el senyal de la creu, en direcció al mar, tres vegades, beneint la vila i els pelegrins. Tot seguit va resar tres parenostres i tres avemaries (a Sant Sebastià, a Sant Vicenç i a l'Àngel de la Guarda) i va donar les recomanacions de pelegrinatge: obediència al Pare Pelegrí, observança rigorosa del silenci, respecte per l'ordre del pelegrinatge i no separar-se del grup i finalment el respecte pels que resen (de camí es fan tres rosaris complets). En aquest punt va insistir que "tothom té el seu motiu per complir el Vot", i va posar especial èmfasi ens els actuals moments de dificultat.

La tradició marca que el Pelegrí situa al seu costat quatre homes, dos per flanc, persones normalment habituades al pelegrinatge. Al capdavant anaven els descalços (enguany 36 homes i 47 dones) seguits per la resta del grup. Passades les 11 del matí van enfilar cap al Molí de la Selva on el gruix d'assistents hi va arribar a les 12.30 hores (la majoria de descalços feia mitja hora que esperaven) al costat de la passarel·la de la riera.

En aquest punt, els assistents van creuar el pas d'un a un i el Pare Pelegrí els va lliurar el distintiu del pelegrinatge que els acredita com a participants del Vot del Poble. A més, s'aprofita per fer el recompte. A banda dels descalços, hi van participar 592 homes i 555 dones. En total, 1.230 acompanyats.

Després de fer una parada de no més d'una hora per dinar a mig camí (a Els Terrassos) i de recórrer 40 quilòmetres, el grup va arribar a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners quan ja era fosc. Allà, va complir el Vot amb les corresponents cerimònies i, en acabar, el Pare Pelegrí va visitar el temple parroquial. D'aquesta manera acabava la primera jornada del Vot que avui es complirà quan el Pelegrí faci la ruta tornada i el poble canti a la fi, l'esperada Cançó dels Pelegrins.