Tossa no ha fallat. Un any més, el Pare Pelegrí ha complert amb la promesa feta a Sant Sebastià, complint amb el Vot del Poble, després de recórrer ahir els 40 quilòmetres de tornada fins a Tossa procedent de Santa Coloma de Farners.

El Pare, Borja Coris Veray, de 41 anys i veí de Tossa, havia emprès el pelegrinatge a primera hora del dilluns i arribava al vespre a Santa Coloma, on va passar la nit. La novetat va ser la rebuda que els veïns d'aquest últim municipi van donar als pelegrins. Davant l'ermita de Sant Sebastià s'hi havien congregat desenes de persones sota una gran pancarta. "La MAT, la PESTA del S.XXI", s'hi llegia.

L'agrupació ciutadana No a la MAT i l'alcalde de Santa Coloma, van entregar al Pare un pergamí simbòlic amb una nova promesa, aconseguir eradicar "la pesta que amenaça de mort" la vila de Santa Coloma, la MAT. Però no només això, el municipi va prometre "continuar, any rere any, el seu pelegrinatge des de l'ermita de Sant Sebastià fins a la de l'Argimón, passant per Farners, en memòria dels paratges que seran salvats d'aquesta pesta que entre tots podem eradicar", deia el pergamí.

Sigui com sigui, el Pelegrí de Tossa va prosseguir ahir amb la tradició a les set del matí on es va celebrar una missa. En acabat, el Pare Pelegrí, acompanyat per 622 fidels seguidors, van emprendre els 40 quilòmetres de tornada fins a Tossa. Un itinerari amb diverses aturades, la primera a Mallorquines, on van reposar per esmorzar.

Tot seguit, es va resar un rosari durant l'altra part del camí i a partir de llavors es permetia enraonar. Al voltant de la una del migdia van arribar al Molí de la Selva, on van dinar. Després, van enfilar cap a l'església de santa Seculina, on es demana acolliment i es resa. A continuació, el Pare Pelegrí va passar per Can Noguera, Can Garriga, Ca l'Aromir i al voltant de les set del vespre feia l'entrada a Tossa, dirigint-se a l'antic hospital de Sant Miquel, on van ser rebuts per les autoritats al so de la campana de la capella de Sant Miquel. En silenci, van anar a la capella dels Socors. Davant el temple, els pelegrins van resar part del rosari mentre es congregaven els veïns per donar la benvinguda a la vila.

El Síndic, acompanyat per l'alcaldessa, va demanar al Pare Pelegrí els documents acreditatius del compliment del Vot i, un cop verificats, el Síndic va pronunciar les esperades paraules: "S'ha complert el Vot" que van donar pas a l'emotiu cant de la Cançó dels Pelegrins. Era la confirmació que el poble ha mantingut la tradició de gairebé 600 anys d'història. Tot va acabar amb la processó de tornada fins a l'església parroquial i el retorn de la imatge de Sant Sebastià, on restarà fins l'any vinent.