Els cinc amics que estaven amb Andrew Milroy la nit del 17 de juliol de 2011 van admetre ahir que aquella nit es van barallar a Lloret de Mar amb diversos grups de turistes als quals havien estat provocant. Dels cinc, n'hi havia dos que anaven amb el cinturó a la mà i buscaven escalfar-se la cara amb estrangers als quals també volien robar cigarretes o penjolls. Els altres tres intentaven evitar les batusses però van acabar entomant alguns cops. I Milroy, que havia anat a deixar la seva xicota a casa i no va estomacar-se amb ningú durant la nit, va acabar rebent una ganivetada mortal quan va tornar reunir-se amb els seus amics, que es van barallar amb els francesos Ludwig Alexis Thiebaud i Jeremy Puydebois, acusats pel crim.

Els nois que anaven amb el cinto a la mà, un d'ells encara menor, no van poder amagar la vergonya que sentien per l'actitud mostrada el dia dels fets -el tribunal popular va poder veure imatges de vídeo- i van tractar de passar de puntetes sobre aquesta qüestió. Fins al punt que un d'ells va arribar a contradir-se per negar que aquella nit anava amb intenció de barallar-se. L'advocat defensor -Manel Mir- ho va veure i va senyalar-ho al magistrat-president, que va interrogar el jove perquè s'expliqués.

Aquella nit eren les festes del barri de Can Carbó i tots els adolescents es van trobar en una plaça però, en un moment donat, Andrew Milroy va marxar a portar la xicota a casa i els altres cinc membres del grup es van dispersar. No es tornarien a trobar fins passada la matinada.

D'una banda, anaven els dos busca-raons acompanyats d'un tercer jove, que ahir va exposar al tribunal tot el que va veure, sense embuts.

"Anàvem amb alguna cosa més que el puntillo", va indicar per donar a entendre que havien begut bastant alcohol. Va ser en baixar al centre de la vila que un dels nois es va adreçar a un grup d'anglesos per demanar-los tabac i quan aquests es van negar a convidar-lo es va treure el cinturó "i es va posar una mica violent". Poca estona després, va fer el mateix amb un grup d'italians però el van separar. I al final de la nit, quan la colla estava reunida de nou, l'altre busca-raons es va barallar amb els acusats fins que va rebre un cop de puny.

Però l'apunyalament d'Andrew Milroy només el van poder veure els altres dos adolescents que estaven amb la víctima i no s'havien barallat amb ningú. Ambdós expliquen com els dos nois que havien estat colpejant turistes amb el cinturó es van adreçar als acusats i quan un, cinturó en mà, va intentar robar-los una gorra aquests "els van pegar per treure-se'ls de sobre".

En aquest punt, un dels adolescents va fugir corrents, un dels que duia el cinturó va caure a terra d'un cop de puny i també va acabar marxant amb el seu company. Aleshores, Ludwig Alexis Thiebaud va clavar una ganivetada a Andrew Milroy i seguidament va anar a ajudar el seu company, que estava estomacant un amic de la víctima de 13 anys. L'altre amic de Milroy va poder veure com aquest es va tocar pel costat, començava a "córrer i hiperventilar", es va mirar "com estranyat" i va acabar caient d'esquenes i colpejant-se el cap amb el terra.

Després d'això, els francesos van marxar corrents i ell va anar a buscar la policia. El noi va referir sentir-se sorprès que l'agressor, "amb cara de mesquí, es parés davant l'Andrew, que no havia fet res". Ell va poder comprovar com el noi de 15 anys, en veure la navalla, aixecava els braços "com dient quiet". "Andrew no participava de les bronques tot i que em va dir que n'hi hauria", va acabar admetent el testimoni just al final de la seva declaració.