Científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (Selva)(CEAB-CSIC) han descobert que copiar el model de recerca que fan servir els cucs milloraria l'efectivitat dels rescats i salvaments de persones.

El treball ha estudiat l'estratègia de recerca que utilitza el cuc 'C.elegans' i ha conclòs que és útil per fer més eficients les operacions de rescat i en robots de recerca de substàncies, objectes o persones, ha explicat Frederic Bartumeus, professor d'investigació ICREA que dirigeix el Laboratori d'Ecologia del Moviment.

Per iniciar la seva investigació, els experts es van plantejar la pregunta: "Quina és la millor estratègia de recerca quan no tenim cap pista ni informació?", i, després d'estudiar el comportament de recerca del cuc, van concloure que la millor estratègia és "confiar en les expectatives que tens sobre el territori, però incorporar una dosi constant de recerca a l'atzar".

La investigació l'han liderat els investigadors Liliana Salvador, del CEAB-CSIC en el moment de realitzar aquest treball i ara a la Universitat de Glasgow (Escòcia), i Frederic Bartumeus, del CEAB-CSIC i investigador associat al CREAF.

La teoria diu que hi ha dues estratègies bàsiques per trobar el que busquem: fer una recerca ordenada i sistemàtica basada en les expectatives generades per l'experiència prèvia viscuda, o bé moure's de forma aleatòria.

Segons aquest estudi, els resultats del qual ha publicat la revista 'Journal of the Royal Society Interface', quan els animals no disposen d'informació de l'ambient, utilitzen la memòria per reproduir moviments apresos en experiències anteriors.

A més, combinen els records amb una estratègia de recerca aleatòria que va prenent relleu a mesura que la memòria decau.

"Els nostres resultats ens permeten comprovar que els animals solen buscar de forma ordenada quan saben que el que cal trobar està relativament a prop, o bé quan tenen escales espacials ben delimitades en les quals repartir racionalment l'esforç de recerca", ha explicat Bartomeus.

"En canvi, si no tenen cap pista per seguir, es refien més de les seves expectatives i de l'ús de la memòria, que combinen al seu torn amb una estratègia de recerca a l'atzar", ha assegurat l'investigador.

Segons Bartumeus, els resultats de l'estudi demostren que quan s'incorporen moviments aleatoris, les probabilitats de trobar el que es busca s'incrementen.

Per obtenir els resultats d'aquest estudi, els investigadors han estudiat amb detall els moviments del cuc 'Caenorhabditis elegans' en un espai de laboratori petit i controlat.

Durant l'estratègia de recerca, el cuc combina el desplaçament cap endavant amb una bateria de girs coneguts que es poden estudiar i diferenciar amb detall.

"L'avantatge de C.elegans, un diminut nematode que s'ha convertit en model habitual de laboratori, és que mou el seu cos amb girs molt visibles, i cada gir té una conseqüència diferent, pel que no hi ha possibilitat d'equivocar-se o de malinterpretar els seus moviments, cosa que ens permet caracteritzar amb detall la seva estratègia de recerca", ha dit Liliana Salvador.