La tardor a Catalunya, també a la Selva, ha estat, des del punt de vista micològic, un desastre. Els oracles televisius havien engrescat el personal a principis de temporada, amb unes previsions desmesuradament optimistes. Tant, que no han servit per altra cosa que per augmentar encara més la frustració dels boletaires. Uns boletaires a qui el Govern de la Generalitat anunciava, fa unes setmanes, que la propera tardor hauran de pagar per accedir a diferents boscos de titularitat pública i privada. Un anunci, que si s'hagués en plena temporada, hauria generat força polèmica. Ara, de moment, quedarà ajornat uns quants mesos.

No estic pas en contra que es reguli i es cobri algun tipus de peatge per anar a buscar bolets. Hi ha molts llocs de l'Estat ?espa?nyol on fa anys que ja existeix. D'una banda genera alguns llocs de treball, ni que sigui temporalment. De l'altra, intenta propiciar una explotació sostenible dels boscos i fomentar conductes "micològicament" correctes. La província de Sòria és, en aquest aspecte, una de les capdavanteres. Enguany gairebé a tots els boscos de la província hi trobaves rètols advertint que estaves en "zona de aprovechamiento de setas", o sigui, que per buscar-ne havies de passar abans per l'ajuntament d'alguna vila i pagar la llicència que controla els dies i les quantitats diàries que pots collir. Amb la llicència, a més, et donaven un manual on s'expliquen les sancions per malmetre el bosc, per collir exemplars immadurs, per buscar amb estris inadequats, per posar els bolets en bosses de plàstic, etc.

Veurem com ho organitzen aquí. On es trauran i pagaran les llicències? Qui s'encarregarà de la vigilància? Quin grau d'autoritat se'ls atorgarà? Controlaran només les quantitats o també els comportaments agressius amb l'ecosistema?

Mentre no arriba la nova temporada, aquest gener dolç i humit ens ha sorprès tant als boscos de la Selva Marítima com als de l'interior de la comarca, amb una florada de fredolics ( també dits "negritos") remarcable. Una florada que als "tocats del bolet" ens ha proporcionat un final de temporada inesperadament divertit. I encara sense peatge!