L'Ajuntament de Lloret ha formalitzat recentment un conveni amb Alonso Roldán per a la cessió dels dos animals. L'agent ens explica quin ha estat el procés per educar els gossos i com viuen el dia a dia.

Com es va involucrar en l'ensinistrament de gossos policials?

Jo tenia una experiència ?d'anys enrere amb altres gossos, em dedicava a l'àmbit més esportiu. Van passar els anys i des de fa un any i set mesos em vaig fer càrrec d'en Jake i la Nala. Eren uns cadells i tenia la intenció de seguir amb el tema esportiu, com un hobby. Amb el temps vam avaluar la possibilitat de presentar a la prefectura un projecte, i també a l'Ajuntament, i els va semblar bona idea.

Com es forma un agent, en aquest cas per detectar drogues?

La preparació en estupefaents és una part de l'ampli ventall que té l'ensinistrament de gossos. Em vaig iniciar amb empreses i professionals, vaig contactar amb ?guies canins d'altres policies i ara mateix també seguim la formació. En l'àmbit d'administracions hi ha un buit legal quant a formació, i intentem tirar endavant una associació amb guies de policies locals. Els resultats són molt bons.

Quanta estona entrenen?

Pràcticament cada dia, amb pocs dies de descans, sobretot al principi quan s'estan formant els gossos. Una vegada treballen, ja no hi ha problema, perquè el mateix treball és entrenament per a ells. No distingeixen, per a ells és un joc i ho tenen tan a dins que només treballen per al "premi".

Quin vincle té amb els gossos?

És molt fort i la tendència que es porta al món és que el gos estigui a casa del guia per crear aquest vincle. Això es nota a l'hora de treballar, la complicitat és tal que només amb un gest es pot saber què està detectant en cada cas.

Com detecta un gos les ?dro?gues? La llegenda urbana diu que se'ls dóna droga...

És una pregunta bastant típica i normal, però no és cert, és una llegenda urbana. Ells treballen molt en diferents fases. Des del principi associen una olor a una joguina, per exemple. Després de treballar molt en detecció i passar les fases que ara no podem detallar arriben a actuar, rastrejar, localitzar i després els donem el "premi", que és l'objectiu que ells busquen, una partícula o substància que relacionen amb el "premi".

Quins tipus de "premi"?

És un objecte. Pot ser una pilota, una espècie de "xurro" que és un rotlle de drap... Quan detecta li llences i jugues amb ell. Jugues molt i és aquest és el seu objectiu.

Quant temps tarda un gos a estar preparat per actuar?

Depèn de les característiques de l'animal i del temps que es dedica a la formació i de les aptituds del guia, però al voltant d'un any.

Amb un reciclatge continu?

Sempre, és constant, no en la detecció, sinó potser en els llocs de detecció perquè els delinqüents evolucionen, troben nous amagatalls, és una evolució en dia a dia.

Quant temps estan en servei?

Depèn de la raça i dimensions de l'animal, però si està en òptimes condicions i ben cuidat, pot estar uns 8 0 9 anys de servei.

I lògicament quan es "jubilin" aquests seguiran amb vostè.

Sí, sí, a casa, però amb una segona activitat. Normalment el que es fa és utilitzar-los per a demostracions en escoles, instituts... on el treball no és tan cansat i no exi?geix desgast físic. Però se senten útils i ho fan amb moltes ganes.

En Jake i la Nala sempre actuen junts quan estan de servei?

Surten tots dos i estan al vehicle. Després, depenent del servei que s'hagi de fer, surt un o l'altre.