En la presentació, fa pocs dies, del setzè número de "Blanda" l'alcalde de Blanes, el sr. Josep Marigó, subratllava en el seu parlament, com la revista que edita l'arxiu municipal ha consolidat la seva presència anual tot i les diferents alternances de govern a l'ajuntament blanenc, aquests darrers setze anys. Fets com aquest, que haurien de succeir sovint i amb normalitat, són, encara destacats com, sens dubte lloables, excepcions.

A tots els nivells (municipal, comarcal, nacional, estatal...) hi ha qüestions que no haurien de dependre del sentit en que bufin els vents polítics. En els grans temes com la cultura, la sanitat, la planificació (protecció) del territori, etc. s'hauria de buscar i treballar, sempre, un ampli consens i un suport majoritari per tirar-los endavant. Si convé, revisar-los al cap dels anys, però, un altre cop entre tots. La política del "avui ho aprovo jo tot i que sé que demà, quan governis tú, ho tornaràs a suprimir" ha fet i fa perdre molt temps, moltes energies, molts diners i molta credibilitat.

Pel que fa als diversos i interessants continguts d'aquesta setzena entrega de "Blanda" els recomano, sobretot, l'excel·lent treball de historiadora blanenca Ma Àngela Sagrera sobre la cooperativa "La Blandense". Un treball que permet aproximar-se als remarcables serveis que oferí i proporcionà a molts blanencs, però també, al llarg vodevil que ha representat la titularitat i l'ús dels locals del que un dia fou una entitat exemplar en molts aspectes del cooperativisme local.

En una de les seves valoracions finals, M. Àngela Sagrera diu: "la història de La Blandense exemplifica moltes coses. Entre elles la feblesa dels governs democràtics (estatals, autonòmics i locals) que lligats de peus i mans per interessos politics, foren incapaços d'arbitrar una solució justa". Els sona? Ja ho veuen, d'allò que "qualsevol temps passat va ser millor" res de res.

Certament, per a molts politics, l'assignatura de saber discernir entre el que complau als "teus" i dona vots i el que és beneficiós per la majoria, segueix tenint uns quants capítols pendents d'estudi i de pràctica.