L'Audiència de Girona ha condemnat a 11 anys de presó el jove francès que va matar d'una ganivetada un menor a Lloret de Mar (Selva). La sentència recull fil per randa el veredicte del jurat popular, que va declarar Ludwig Alexis Thiebaud culpable d'un delicte d'homicidi. A l'hora d'imposar la pena, el tribunal considera que cal apujar "lleument" el mínim de presó previst per a aquests casos -10 anys- tenint en compte que la víctima era menor d'edat i que el processat el va atacar amb una navalla. La sentència també obliga Thiebaud a indemnitzar els pares de la víctima amb 120.000 euros. Pel què fa al segon processat, l'Audiència el condemna a 6 dies de localització permanent per una falta de lesions.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, fa seu el veredicte emès pel jurat popular, que va declarar Thiebaud culpable d'homicidi. El crim va tenir lloc la matinada del 17 de juliol del 2011 en plena zona d'oci nocturn de Lloret de Mar.

L'acusat havia anat de vacances al municipi per celebrar el seu aniversari. Aquella nit, pels voltants d'un quart de cinc, Thiebaud i un amic seu, Jeremy Puydebois, es van veure envoltats per un grup de menors (entre els quals hi havia la víctima). Segons el veredicte, Thiebaud va clavar la ganivetada mortal al menor durant la baralla. Puydebois, per la seva banda, va engegar un cop de puny a un altre dels joves del grup.

Tot i que inicialment el jove francès s'enfrontava a una pena per assassinat, el jurat va declarar-lo culpable d'homicidi. Entre d'altres, el tribunal popular va concloure que Thiebaud no tenia ànim de matar, però que tot i això va atacar el menor amb una arma que sabia que era "potencialment perillosa i lesiva".

La sentència, però, fa un pas més d'allò que va concloure el jurat. Al seu veredicte, el tribunal popular va inscriure la ganivetada en el marc d'una disputa "dinàmica, sobtada i imprecisa". Ara, l'Audiència de Girona també hi afegeix que era impossible que Thiebaud provoqués una ferida d'aquesta magnitud amb el ganivet per accident mentre brandava l'arma.

La sentència, de fet, recorda que l'acusat va enfonsar tota la fulla de la navalla a l'axila del menor. L'arma es va enfonsar 8 centímetres, li va seccionar una costella i va travessar òrgans vitals com el pulmó i el cor. "Una ganivetada que provoca aquests danys i penetra fins al fons de la fulla no es pot provocar de forma lleu, simplement mostrant un punyal amb afany d'intimidar", recull l'escrit. I hi afegeix: "La força que va empènyer la navalla va ser intensa i potent, incompatible en tot cas amb un ús maldestre i imprudent".

La sentència, com ja va fer el jurat, també argumenta els motius pels quals Thiebaud no va atacar el menor a traïció. Segons l'Audiència, com que acusat i víctima s'estaven barallant, "l'embat del contrari és previsible" en un enfrontament frontal com que el que va tenir lloc aquella matinada a Lloret de Mar. Per això, subratlla que tot i que el menor no tingués ferides "evidents" de defensa -excepte un petit tall al dit- això no vol dir que no tingués cap opció de repel·lir l'atac.

11 anys de presó

A l'hora d'imposar la pena a Thiebaud, l'Audiència també té en compte que el jurat va descartar cap mena d'atenuant o agreujant per al processat (embriaguesa, por insuperable o traïdoria). La Secció Quarta condemna Ludwig Alexis Thiebaud a 11 anys de presó per un delicte d'homicidi.

El tribunal es movia en una forquilla que anava dels 10 als 15 anys. El magistrat, però, decideix que cal apujar "lleument" la pena mínima tenint en compte "la joventut de l'acusat i el fet que es va valer d'un instrument perillós per provocar la mort del seu contrincant" (és a dir, el menor de 15 anys).

En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència obliga Thiebaud a indemnitzar amb 120.000 euros els pares de la víctima. Pel què fa al segon acusat, Jeremy Puydebois, el tribunal el condemna a 6 dies de localització permanent per la falta de lesions. La sentència justifica aquesta pena també atenent a l'edat de l'acusat i perquè Puydebois només va etzibar "un únic cop, que no consta que produís cap lesió".

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un termini de deu dies.