Lloret de Mar va perdre ahir de matinada un dels empresaris més importants dels darrers temps, Climent Guitart i Pascual, propietari d'una de les cadenes hoteleres més grans de la Costa Brava i testimoni i protagonista indiscutible del progrés turístic del litoral gironí.

Guitart, que ha mort a Barcelona als 62 anys, víctima d'un càncer, ha deixat una profunda petjada en el sector i així li ho reconeixen els companys de professió, personalitats del món polític local i català, la societat civil i totes aquelles persones que, d'una manera o una altra, van conèixer l'empresari. Entre els reconeixements més importants que Guitart va rebre en els darrers anys destaquen la Medalla del Turisme de la Generalitat el 2012 i el Premi G! per la seva trajectòria, dedicació professional i esforç per fer créixer el sector.

La biografia de Guitart és extensa. Nascut el 24 de maig del 1951 a Puigcerdà en el si d'una família pionera en el negoci hoteler, els inicis de Guitart Hotels es situen a la localitat de Tossa el 1955. Dos anys més tard, la família s'instal·lava a Lloret, on van inaugurar un primer hotel que posaria els fonaments del seu creixement.

La dècada dels seixanta va significar l'eclosió definitiva del turisme a Espanya i també a la Costa Brava, consolidant el potencial de Guitart Hotels. Mentrestant, Climent Guitart, que assumiria el negoci amb 31 anys, es dedicava a formar-se. Llicenciat en Ciències Empresarials i Màster en Direcció d'Empreses per Esade, doctor en Economia i Dret del Turisme per la universitat d'Aix-Marseilla, va complementar la formació especialitzada amb cursos i seminaris en les més prestigioses universitats. A més, destaca la seva participació al capdavant de projectes com els dels hotels "Tours dels Andes" a Bolívia o la publicació de diversos estudis sobre el turisme.

Un cop va assumir la direcció el 1982 de mans del seu pare i fundador de Guitart Hotels, Francesc Guitart, la seva aposta va ser la internacionalització. Primer a Platja d'Aro, Almeria i Marbella, i més tard, en la dècada dels 90, va superar fronteres assumint l'administració de tres hotels a la Cuba comunista de Fidel Castro, on gestionava més de 1.500 habitacions.

Tot plegat, amb una estratègia de diversificació de la seva marca, amb negocis complementaris com l´oci i la restauració, a banda de la seva participació en projectes de gran importància. Per exemple, Guitart va liderar i presidir les societats «Poble Espanyol de Montjuïc», recinte hereu de l´Exposició Universal de 1929 a Barcelona i «Odissea 2.000», que va posar en marxa el complex del Maremàgnum al costat d´altres socis.

Amb Lloret al capdavant

Amb tot, Lloret de Mar ha estat i segueix sent el centre neuràlgic de l´aposta de Guitart Hotels. Actualment compten amb nou establiments, sis dels quals a Lloret, un a Barcelona i dos a La Molina, la majoria dels quals de 3 i 4 estrelles a banda del prestigiós Guitart Monterrey de Lloret de 5 estrelles.

En l´àmbit municipal, la seva implicació ha estat màxima per treure el bo i millor del turisme. N´era un dels principals exponents, com la seva participació en el naixement de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret, del qual n´era el president, una iniciativa que agrupava el món empresarial de diferents sectors que pretén millorar la imatge de destinació de Lloret.

Però no només això, amb seixanta anys ja va rebre el màxim reconeixement de la Generalitat amb la Medalla al Turisme per la seva dedicació en favor del turisme català. A escala gironina, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona li va concedir com a president de Guitart Hotels el premi en la categoria honorífica Josep Pujol i Aulí, en un reconeixement per la seva carrera professional que, de ben segur, no serà l´útlim.