L'Ajuntament de Lloret de mar dóna per fet que el pla d'usos del sector comercial, que a finals de l'any passat va topar amb l'oposició frontal de l'associació de comerciants i de la Mesa de Turisme, no s'implantarà aquest mandat i emplaça el pròxim govern a tornar a posar el tema sobre la taula.

El text proposat pel govern pretenia regular els usos comercials, limitant, entre altres mesures, l'obertura d'establiments de perfil baix com basars o licoreries. El sector es va negar en rodó a acceptar el text malgrat que, segons va apuntar el regidor de Comerç, Jordi Orobitg, hi hauria un consens de fons en què cal abordar la qüestió. "L'oposició que hem trobat no ha estat, interpretem, conceptual, sinó més aviat des del punt de vista patrimonial", va relatar. "Eren persones que entenien que fer una limitació dels usos atacava el seu patrimoni perquè afectava la seva capacitat d'arrendar aquests establiments", va dir.

Orobitg va admetre que "potser donàvem per entès el consens amb el sector privat" pel fet que "quan vam voler implantar-ho" es va fer perquè "s'havia aprovat per unanimitat, tant del sector públic com dels gremis professionals, el pla estratègic de Turisme de Lloret, que comprèn el període de 2010 a 2014 i que preveia que s'havia de redactar un instrument que era regulador de l'ús comercial". Amb tot, Orobitg va considerar que l'oposició trobada és fruit de "la relació distant entre l'Ajuntament i el sector privat després de l'aprovació de les ordenances de civisme i via pública, que ens va comportar una mena de cisma", va explicar. "Això feia que qualsevol proposta per part de l'Administració fos vista amb certa animadversió pel sector privat".

Fins i tot l'Ajuntament va intentar "reconduir el projecte a última hora" plantejant "un acord de mínims amb allò que tots podíem estar d'acord" però "era massa recent i no va ser possible", va dir Orobitg. El consistori, doncs, continua considerant "totalment necessari aquest pla d'usos" i, de fet, manté l'esperança que "és un tema que es pot reconduir però no aquest mandat, perquè no podrà ser", segons el regidor. "Sigui quin sigui el govern del proper mandat, haurà d'abordar el tema, i perquè funcioni ho haurà de fer amb consens i molt de diàleg".

Refer els ponts

Mentrestant, el govern busca per al que resta d'aquest mandat "refer els ponts" amb el sector privat després del "cisma que es va crear amb l'aprovació de les ordenances de civisme i de via pública". De fet, va assegurar el regidor, "puc dir que avui dia l'estem reconduint i que els canals de comunicació cada vegada són més grans". "Ja ens entenem, i cada vegada ens entendrem més, però un tema d'aquesta magnitud caldrà deixar-ho per al proper mandat perquè és massa recent", va insistir, tot i que el regidor es va reafirmar en què "almenys personalment i com a cap de la meva àrea, crec que és imprescindible" un pla d'usos.

Plantejar-ho a les eleccions

Per la seva part, el president de l'Associació de Comerciants de Lloret, Francesc Alsina, no va voler entrar a valorar la qüestió perquè "ja ens hem posicionat", va dir, "i no és moment de tornar-ho a parlar". Ara bé, Alsina va afegir de cara al proper mandat que "si qualsevol partit ho vol presentar, que ho presenti i es valori en unes eleccions". De moment, "la meva posició, d'acord amb l'assemblea, és no a un pla d'usos", tot i admetre que "un pla d'usos es pot plantejar de moltes maneres". En tot cas, "ja seran els electors qui ho decideixin", va sentenciar el president dels comerciants.