L'Ajuntament de Blanes, a través d'Aigües de Blanes SA., inicia avui la primera fase del projecte del carrer Colom, al barri d'Els Pins, en plena zona turística. Aquesta fase s'allargarà fins a mitjans de juny mentre que la segona començarà el 15 de setembre i finalitzarà abans de setmana santa de 2015. Amb tot, les obres no són ni de bon tros el que s'havia projectat l'any 2010, quan es va aprovar el projecte per uns 8 milions d'euros, i que va quedar aturat per problemes de finançament. Així, avui es comença amb una petita part que consisteix en renovar el clavagueram, la recollida d'aigües pluvials i abstament d'aigua potable. A més, es renovarà el paviment, l'enllumenat o la senyalització.

Segons va informar ahir l'Ajuntament, l'execució de les dues fases suposarà una inversió total de 3.150.782,38 euros, després que l'empresa licitadora va fer una oferta millorada d'1.360.140,36 euros sobre el preu de sortida, que era d'1.790.642,02 euros. L'empresa que executarà els treballs serà GICSA. Els treballs consistiran en la instal·lació del clavegueram, recollida d'aigües pluvials i abastament d'aigua potable dels carrers Enric Morera i Colom, així com els seus entorns. Durant la primera fase les obres incidiran especialment en el carrer Enric Morera, mentre que passat l'estiu els treballs de la segona es concentraran en el carrer Colom, en el tram comprès des de l'avinguda Vila de París, actualment sense asfaltar.

D'aquesta manera, fins a mitjans de juny s'instal·larà al subsòl del carrer un "caixó" per a l'evacuació d'aigües pluvials, amb una allargada de 237 metres. També s'instal·larà el sistema de renovació de les xarxes de clavegueram, de 419 metres, i el d'aigua potable, de 393 metres. Durant la segona fase, que començarà a mitjans de setembre, es farà el gruix central del contingut del projecte. Es tracta de la instal·lació de canonades per a l'evacuació d'aigües pluvials amb una allargada total de 677 metres. També es muntarà la xarxa de clavegueram de 680 metres, i el d'aigua potable de 830 metres.

Les obres de la segona fase finalitzaran amb l'adequació del paviment, l'enllumenat i senyalització del tram del carrer Colom comprès entre els carrers Vila de París i Vila de Madrid. Els treballserviran també per regularitzar els vials de circulació de la zona.

Un projecte reivindicat

A finals de 2010 el ple va aprovar el projecte d'urbanització del carrer Colom, llargament reivindicat pels veïns de la zona. Llavors es va aprovar el projecte i es va anunciar que posteriorment caldria tirar endavant un pla de finançament per pagar-lo. Finalment, es va decidir que es pagaria a través d'un crèdit de l'ICO (2,1 milions d'euros), contribucions especials (1,4 milions), una subvenció de la Diputació de Girona (200.000 euros), una part de l'Ajuntament i la resta a través d'un crèdit que havia de demanar l'empresa Aigües de Blanes (de 3 milions d'euros). Aquest últim, però, no se li va concedir.

Amb tot, l'Ajuntament ja havia rebut el crèdit ICO (diners que es va gastar) i ara se'ls plantejava un dilema, o exectuar les obres abans de desembre de 2014 per justificar haver rebut el crèdit o retornar els diners. Es van buscar els diners per fer la part del projecte que s'inicia avui. Així, el ple de novembre de 2013 va aprovar finançar-ho amb la taxa de clavegueram i romanents de l'Ajuntament i Aigües de Blanes s'encarrega d'aquestes obres.