Les antenes de telefonia situades al barri del Castell d'Arbúcies des de fa prop de 15 anys tenen els dies comptats. La Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar dimecres traslladar aquestes estructures al Turó del Pi, allunyades del centre, un emplaçament definitiu després que el projecte patís nombrosos entrebancs i canvis per l'oposició veïnal des del 2007. Amb el vistiplau d'Urbanisme, el consistori treballarà ara en el calendari i l'execució amb la companyia que assumirà les obres.

En concret, les antenes estan situades als carrers Domènec Refart i del Pont d'aquest municipi i són de les tres principals companyies telefòniques (Telefónica, Vodafone i Orange) instal·lades en poc temps a partir de l'any 2000. L'origen de les queixes es remunta als voltants del 2007, quan els veïns de Domènec Refart van recollir més de 300 signatures demanant el trasllat de les antenes lluny del centre. Posteriorment, el grup de l'Entesa (llavors a l'oposició) va traslladar la problemàtica a l'Ajuntament demanant al govern que busqués una nova ubicació.

El 2008, després d'uns informes tècnics, el consistori va decidir que la nova ubicació seria al turó de Sagrat Cor, i el ple ho va aprovar per unanimitat. Tot i això, poc després es coneixia que els veïns de Sagrat Cor no hi estaven d'acord, la zona era urbanitzable, l'oposició es va sentir enganyada i van tornar les mobilitzacions. El govern de llavors va aturar el projecte per mirar si hi havia una ubicació millor, però finalment va anunciar que la decisió estava presa i seria a la zona de Sagrat Cor.

Les antenes van quedar oblidades gairebé fins al 2011, quan el consistori insistia que s'hi seguia treballant i que s'ubicarien al Sagrat Cor i a Fogueres de Montsoriu, garantint la bona cobertura i la distància dels habitatges.

Tot i això, amb l'arribada de les eleccions aquell any i l'entrada del grup d'Entesa al govern, la situació va canviar. Segons recorda el tinent d'alcalde d'Arbúcies, Jaume Salmeron, "quan vam entrar vam recuperar un estudi de l'any 2002 aproximadament que deia que la millor ubicació era el Turó del Pi". Així, "recuperem la idea i a finals del 2011 fem un nou estudi a través de LocalRed", un consorci format per les administracions locals sobre les telecomunicacions. L'objectiu "era que es complissin tres condicions: garantir la màxima cobertura, el màxim de lluny dels nuclis habitats i que compleixin la centralitat i l'alçada", va relatar Salmeron. "A principis de 2012 ens donen l'estudi i se'ns diu que la millor ubicació torna a ser el Turó del Pi".

Aquesta solució tranquil·litza els veïns de Sagrat Cor però deixa al barri del Castell en la desconfiança, perquè, un cop més, el projecte es tornaria a retardar.

Finalment es van iniciar els tràmits administratius per ubicar les antenes al Turó del Pi. Fins dimecres passat, quan la Comissió d'Urbanisme aprova el projecte i recorda, a més, que el sol és no urbanitzable. Per a Salmeron, "donem solució a una demanda històrica i complim amb el programa i compromisos que vam adquirir". Així, ara ja només queda establir el calendari per executar les obres.