Els sindicats van criticar ahir que el pla pilot per reconvertir Lloret de Mar com a destinació turística no va més enllà d'un "simple maquillatge" perquè se sustentarà en salaris baixos. CCOO reclama que no es continuï pivotant la sortida de la crisi amb un "model productiu" basat únicament en una activitat estacionària com és el turisme i que la Generalitat aposti més per la indústria.

El conveni a tres bandes per engegar el primer pla pilot de reconversió de destinacions turístiques madures a Catalunya es va signar aquest dilluns a Lloret de Mar. El document, que impulsen Ajuntament, Generalitat i empresaris, es proposa definir quins són els projectes prioritaris que cal dur a terme al municipi des d'ara i fins al 2020. Entre els eixos que es marca el pla pilot hi ha renovar el parc d'allotjament turístic (Lloret té més de 30.000 llits), promoure noves inversions per al sector, apostar pel turista familiar i de negocis i atraure visitants durant tot l'any. Ara, la iniciativa ja ha rebut les primeres crítiques.

Els sindicats CCOO i UGT van assegurar ahir que aquest pla era necessari en un municipi com Lloret, però tant l'un com l'altre en van qüestionar l'aplicació. El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va assegurar que, darrere la façana per renovar la destinació, es continuarà amagant una realitat més crua. "No es fa res per canviar el model productiu i es continua basant la sortida de la crisi amb un sector turística marcat pels salaris baixos i l'activitat estacionària", va criticar.

La seva homònima a la UGT veu el projecte amb més bons ulls, però també amb recels. Dolors Bassa va alertar que el pla es pot quedar en un simple "maquillatge" i va reclamar que la iniciativa s'estengui a d'altres punts de la Costa Brava i de l'interior.

Els dos sindicats, a més, va coincidir a instar la Generalitat a traslladar al camp de la indústria allò que s'està fent en el del turisme. Bartomeu Compte ho va exemplificar amb l'amenaça de deslocalització que plana damunt les plantes de Torraspapel de Girona i Sant Joan les Fonts. "Aquí, la Generalitat no ens consta que estigui fent res", va afirmar Compte.

"Sobretot, allò que es dóna per al turisme i el comerç també s'ha de donar per a la indústria amb polítiques sostingudes de promoció", va indicar també Dolors Bassa. I va afegir: "No s'ha d'oblidar que és el sector que dóna més estabilitat laboral i social a les persones que hi treballen, i que també lliga les plantilles als pobles on hi ha indústria".