Una de les principals zones amb gavians és la del port i la façana marítima (esquerra). Per capturar els coloms (dreta) s'han instal·lat cinc gàbies a les zones amb més presència de les aus.

L'Àrea de Salut i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Blanes ha iniciat aquest mes d'abril una campanya per controlar i reduir la població de coloms i gavians al municipi. Els encarregats per dur a terme la campanya són dues empreses contractades pel consistori per combatre específicament cada una de les dues espècies.

D'aquesta manera, la campanya que ja s'ha iniciat finalitzarà a finals d'agost i consisteix bàsicament en la instal·lació de cinc gàbies de captura que s'han situat a les zones del municipi on s'ha detectat una major presència d'aquestes aus. En concret, dues de les gàbies estan localitzades al barri de s'Auguer, i la resta al carrer Sant Jaume, al carrer Nou i a la plaça Solidaritat.

Segons va explicar el consistori, els coloms solen fer nius en cases i solars abandonats, tot i que les molèsties les pateixen principalment els veïns del voltant. Els principals motius per combatre la seva presència són perquè causen insalubritat per la brutícia que generen els seus excrements, així com perquè poden ser potencials transmissors de malalties.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Blanes rep cada any una trentena de reclamacions de veïns relacionades amb les molèsties que els causen els coloms. L'empresa a qui s'ha encarregat que faci el control d'aquestes aus a Blanes és Giroprotec, i té un cost de 5.414,75 euros. A més, aquest any s'ha tornat a activar la campanya de control de coloms després que la darrera ocasió en què es va fer va ser el 2008. Llavors es van instal·lar tres gàbies que, en finalitzar l'actuació, van recollir plegades més d'un miler d'aus d'aquesta espècie.

Les gàbies que s'instal·len són de dos metres per banda, i són revisades periòdicament per l'empresa que s'encarrega d'aquesta campanya. A l'interior dels receptacles s'hi posa menjar i feromones que atrauen els coloms del voltant perquè s'hi adrecin i hi entrin. Un cop han entrat dins, no tenen possibilitat de sortir i es buida el seu contingut setmanalment.

Si bé els coloms són la font d'una de les principals reclamacions dels veïns del municipi, una altra de les aus que generen més molèsties per la seva aparatositat són els gavians. En aquest cas, el mètode que s'utilitza per combatre la seva presència és actuar en els terrats dels edificis on viu el ciutadà que ha fet la reclamació, tot i que en alguns casos també es dóna la circumstància que la denúncia l'ha fet un veí del costat.

L'empresa que ha contractat el consistori és Qntrol Plaga, que es trasllada als terrats on tenen els nius i substitueixen els ous que hi ha per d'altres de plàstic, evitant així la seva reproducció. En canvi, si es detecta la presència de cries, no es procedeix a la seva retirada.

A banda d'actuar als immobles que han generat reclamacions, també es fa on l'Ajuntament detecta i constata que hi ha una presència considerable de gavians, com al voltant de la zona del Port, així com als edificis al llarg de la façana marítima del municipi.

La campanya coincideix amb el període de cria dels gavians, de manera que l'actuació conclourà a finals de juny. Des del 2008 s'han efectuat campanyes regulars cada any llevat del 2012 i el 2013, en què no es van poder fer per manca de pressupost. Enguany l'actuació suposarà un cost de 1.179,75 euros. El darrer control, l'any 2011, es va actuar sobre 60 nius de gavians.