Afectacions al passeig pels temporals, manca de sorra... aquests són alguns dels problemes que arrossega des de fa anys la platja de s'Abanell de Blanes, una qüestió que té com a única sortida la planificació per fer una gestió integral de l'entorn. La platja no disposa de sistemes protectors i de res han servit les mesures correctores puntuals. Els experts han plantejat en els darrers temps possibles solucions. Amb tot, la responsabilitat recau en l'Estat que, finalment, ha decidit posar-se a treballar per trobar una solució definitiva.

El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va publicar ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una resolució de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar segons la qual s'anuncia la licitació de la "redacció del projecte de defensa de les platges de s'Abanell i la Marina" de Blanes. Es tracta doncs del primer pas per desencallar la situació. Ara, els interessats tenen fins al 28 d'abril per presentar les ofertes. El preu de licitació és en total de 129.179,19 euros i el termini d'entrega del projecte és de 6,5 mesos.

Després de l'abril, l'Estat adjudicarà la redacció del projecte que han anomenat de "defensa" de la platja de s'Abanell, un concepte que l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va trobar ahir encertat. Així, un cop adjudicat i finalment entregat el projecte a l'Estat, la qüestió serà conèixer les solucions que es presenten i el pressupost que destinaran per fer-les realitat.

Tot i això, es tracta d'un primer pas necessari i llargament reivindicat, com va recordar Marigó. "Evidentment haurem de veure l'encàrrec concret, però és una primera satisfacció que la direcció general entomi aquest problema. Satisfacció també perquè al títol es parla de "defensa", un concepte que ens fa ser raonablement esperançats", va prosseguir el batlle. La notícia va unida al recent anunci de l'Agència Catalana de l'Aigua que després de l'estiu retirarà els pous de captació de formigó en desús de la dessaladora ubicats al Delta de la Tordera, que han empitjorat la situació de la platja de s'Abanell.

Així, "el primer pas és que ens donin solucions", va dir Marigó, i "el projectista haurà de pensar sempre a evitar la regressió de la platja i en els sistemes, maneres i accions que serveixin per defensar-la i protegir-la", va sentenciar.

La necessitat de tenir un projecte d'aquestes característiques ja es va posar sobre la taula, sense anar més lluny, el passat febrer. Els experts Rafael Sardà, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, i José A. Jiménez, del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya, van alertar de la situació de la platja i la manca de sorra. Ambdós plantejaven la necessitat d'una gestió integral de les tres funcions que tenen les platges: la recreativa lligada al turisme, la de protecció pels temporals i la natural de l'ecosistema.