El jutjat d'instrucció número 2 de Blanes ha desestimat el recurs d'apel·lació presentat pel portaveu del Millor, Marc Fuertes, contra la sentència del jutjat de Pau de Lloret i confirma la multa de 1.500 euros per "injúries" a l'alcalde, Romà Codina, durant el ple del 4 de març de 2013 que tenia lloc pocs dies després del cas Clotilde, que relacionava càrrecs de l'Ajuntament amb la màfia russa.

Llavors, amb Josep Valls imputat pel cas, Fuertes va demanar la dimissió del regidor i va carregar dient que "per mi i el meu grup, vostès ja són uns corruptes. La màfia no són els russos, són vostès". En dir això, Fuertes va llegir una part del sumari del cas Clotilde, una conversa entre Codina i Valls on l'alcalde es referia a Fuertes dient-li "valent fill de puta" i Valls contestava: "És un desgraciat, és un desgraciat". I Codina: "Jo ja li vaig dir a en Xavier [Crespo] que CDC li posi la mà d'una puta vegada". Fuertes va demanar explicacions i va dir: "És vostè un gàngster, un mafiós". Codina el va tallar demanant "respecte".

L'alcalde va denunciar els insults i el jutge de Pau va imposar la multa de 1.500 euros, i Fuertes va recórrer. Ara, però, el jutjat ratifica la sentència dient que "no es pot admetre que les expressions "gàngster" i "mafiós" en un debat del ple es trobin emparades pel dret a la llibertat d'expressió, sinó tot al contrari... tals expressions es dirigeixen a una persona que, si bé té rellevància pública, de cap manera deixa d'ostentar el seu dret a l'honor i, menys encara, quan tals expressions no s'han emès privadament, sinó en un debat de caràcter públic". A més, afegeix que "la constitució no reconeix de cap manera un pretès dret a l'insult".

Ahir, l'alcalde va manifestar que "al ple del 17 de març de 2014 el sr. Fuertes va dir que m'hauria d'empassar les paraules i que la condemna no era ferma". Amb la sentència a favor seu, Codina veu ratificat el seu argument que "en un ple no es pot dir qualsevol cosa". "Sóc el primer defensor de la llibertat d'expressió, però no es pot traspassar la línia dels insults i les faltes". A més, considera que les declaracions de Fuertes vers el jutge de Pau també són "reprovables i demostren el seu constant menyspreu vers la ciutadania i els seus representats", va sentenciar.

Per la seva part, Fuertes va avançar ahir que presentarà un recurs a la sentència davant el Tribunal Constitucional per vulneració del dret a la llibertat d'expressió i considera que la sentència "no valora el perquè de les afirmacions", en relació a les paraules de Codina.

L'última polèmica gravació

Sobre l'última polèmica arran d'una altra conversa del cas Clotilde reproduïda per Fuertes dimecres durant la comissió de la piscina, en què Codina i Valls parlen del director de l'obra, l'alcalde va mantenir ahir que encara estudia si presentar una denúncia per esbrinar qui va filtrar el document.

Precisament, el portaveu del Millor va explicar ahir que va rebre aquesta gravació a la porta de casa seva després de fer-se públic que li imposaven la multa de 1.500 euros per dir-li "gàngster i mafiós" a Codina quan li demanava explicacions per les paraules de la primera conversa del Cas Clotilde.

En la nova conversa entre Codina i Valls feta pública dimecres, Valls li diu a l'alcalde que Quim Pujol, director de l'obra de la piscina, "està molt ofès perquè diu que no cobra per dos o tres temes... ja t'explicaré per què, ara per telèfon tampoc... Està molt ofès... i que ningú li digui res quan ell ha treballat tant per aquí... i totes aquestes coses... Ell està molt ofès i potser necessitarà que, després que t'ho expliqui, li truquis", diu Valls.

Fuertes va recordar ahir que l'empresa de Pujol va ser a qui "van adjudicar directament el projecte bàsic o esborrany de com hauria de ser l'obra per uns 29.800 euros" que després s'havia de treure a ?exe?cució, tasca que "havia de ser amb concurs i es va adjudicar per 780.000 euros a dit" a Pujol.

"Les sospites augmenten"

Ara, després de la darrera conversa, "sembla que Pujol no cobra" però "Codina amb la seva resposta evasiva a la comissió ha fet que les sospites augmentin més".

Codina havia respost que Pujol li va reclamar el passat 7 de gener, dia de la inaguuracio de la piscina, el retorn de la garantia de l'obra però la conversa era de 2012 i Codina va dir després que seria qualsevol altra factura per pagar.

Sobre la conversa, Fuertes creu que "fa créixer les sospites" quan Valls diu que "ara per telèfon...". "Si fos una factura pendent quin problema hi hauria de parlar-ho per telèfon?", va dir Fuertes.

Així, creu que Codina "intenta desviar l'atenció del contingut de la conversa" dient que "buscarà quina persona ha passat la conversa" i recorda que "si cap responsable polític no assumeix la seva responsabilitat per gastar-se 1,6 milions d'euros" pel sobrecost de la piscina "hauran de donar explicacions en temes penals" perquè preveu posar una querella.

Finalment, veu curiosa la reacció de Codina sobre la gravació quan "han estat components de CiU els qui han contractat fins a 3 vegades Método tres per fer-me espiar, com així consta als jutjats".