El nou anunci d'Estrella Damm ja ha arribat. Seguint l'èxit del primer espot l'any 2009, la història té lloc en una cala del mediterrani i se centra en dos germans que munten una gran festa en un tres i no res envoltats d'amics i sense gaire pressupost. Per qui no l'hagi vist, en farem un resum.

Tot comença amb el quartet londinenc The Vaccines i la seva cançó If you wanna com a banda sonora. Els germans escullen la cala, lloguen una barraca i es preparen per acollir de nit els primers convidats. Un grup de dones apareixen amb llanternes pel camí de ronda, es banyen, arreglen la "casa" i passen una vesprada animada. Il·luminen l'escenari i al matí es lleven amb una gran festa que combina música, arts visuals i multimèdia, il·lustració i teatre.

Segons Estrella Damm, es proposa "una celebració de la vida i l'actitud mediterrànies en la seva forma més expansiva i fonda", on "tot és encara més excitant quan t'enriqueix i et fa millor". Per això, els germans, amb molta il·lusió i empenta fan d'"un espai natural un escenari encantador per acollir concerts". En paral·lel, es fan altres activitats amb ceramistes, artistes de sorra, animadors teatrals, partides al futbolí, acampada, un concert final del grup i cervesa, molta cervesa. Per a la companyia, es tracta de vendre iniciativa i emprenedoria, amb diversió i cultura en un anunci dirigit per la peruana Claudia Llosa, on apareixen altres grups musicals i artistes.

L'impacte per al municipi

Fins aquí l'espot. Un cop vist, en queda la filosofia i les ganes d'estiu però sempre hi ha qui mira més enllà. Per un costat, el municipi ja es prepara per rebre l'impacte positiu que generarà l'anunci. Segons l'alcaldessa, Gisela Saladich, ha estat molt ben rebut i té "un component cultural i artístic" que lliga amb Tossa. "Ens ha agradat, és molt correcte i no mostren res que no es pugui fer", va dir. Per la seva part, la regidora de Turisme, Maria Àngels Pujals, va insistir que "la gent ha d'entendre la filosofia i el concepte de l'anunci" i que la idea és "mediterràniament". Per tant, és millor evitar les comparacions sobre la possibilitat de viure un estiu així. Partint que és impossible muntar una festa com aquesta, què és real i què és ficció?

Tot i que els germans es fixen des de la carretera en la cala Furtadera, la festa té lloc a la cala Pola, que ja ha acollit altres rodatges. La barraca que els protagonistes lloguen existeix, però en realitat és del càmping Pola. Segons la seva responsable, la barraca és a tocar de la sorra i les vistes no difereixen del vídeo. De fet, com a reclam turístic, preveuen deixar part de la decoració. L'equip de gravació va estar-hi dues setmanes, sobretot per preparar l'atrezzo, l'escenari i arreglar la barraca. Les noies arriben des del camí de ronda (que després quedarà perfectament il·luminat) quan l'accés es fa pel càmping, tot i que podien haver anat d'excursió.

Teòricament els dos germans tenen un pressupost ajustat. I sense diners seria impossible muntar aquesta festa. En primer lloc, cal demanar permís al departament de Costes per ocupar l'espai, petició que segurament ens denegaran si som uns particulars. Cal justificar l'esdeveniment i pagar la taxa, de manera que tant si som germans com una colla d'amics, ho tindrem difícil per fer aquest festival. En cas contrari, ens exposem a una multa de l'Estat i a una possible sanció de l'Ajuntament per incompliment de les ordenances.

A la vida real tampoc es podria veure alcohol en aquestes quantitats. Seria "botellón", i no es permet la seva venda, sobretot perquè faria competència al local contigu.

Un rodatge sense alcohol

En el cas d'Estrella, tot i tenir els permisos, tampoc es podria parlar de consumició d'alcohol, perquè actors i figurants només van beure cervesa sense alcohol, precisament per evitar "torrar-se" al sol.

Un altre punt important és el de les tendes de campanya. Els amics de la festa acampen al lloc, tot i que no queda clar si ho fan a la sorra. En tot cas, el consistori recorda que ens ho podem treure del cap, es tracta d'una infracció greu en l'ordenança d'ús i aprofitament de platges, amb una més que possible sanció d'entre 751 i 1.500 euros, però el càmping està al costat.

D'aquesta manera, l'organització d'aquesta festa és possible només amb una bona organització, que es faci càrrec de complir amb la legalitat i tots els requisits. Difícil per a la gent corrent però sempre quedarà estendre la tovallola, reunir uns quants amics i gaudir de l'estiu a les cales de Tossa.