La Fiscalia Anticorrupció demana 2,6 anys de presó per al diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, com a presumpte autor d'un delicte de suborn passiu continuat per acceptar regals de la màfia russa, a la qual hauria afavorit per construir un complex immobiliari i un aparcament subterrani a la vila, a la zona de l'antiga plaça de braus.

En l'escrit de qualificació, els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda també demanen inhabilitar a Crespo per a qualsevol càrrec públic durant vuit anys com a presumpte autor d'un delicte continuat de prevaricació, i que pagui una multa de 831.600 euros, a més del decomís dels regals rebuts, segons va informar ahir l'agència Efe.

Els fiscals demanen igualment dos anys de presó per a Andrei Borisovich Petrov, presumpte cervell d'una xarxa de blanqueig de diners de la màfia russa a la Costa Brava, al qual acusen de suborn actiu. A l'exregidor d'Urbanisme de Lloret de Mar, Josep Valls (CiU) també li demanen dos anys i tres mesos de presó.

Els fiscals han conclòs que l'exalcalde, el seu regidor d'Urbanisme i l'arquitecta Pilar Gimeno -a qui també demanen dos anys i un mes de presó per suborn-, van acceptar regals de Petrov a canvi de favors urbanístics.

Segons el ministeri públic, en una reunió, els dos polítics municipals li van traslladar a Petrov "la idea que podria obtenir facilitats administratives" per construir un complex immobiliari a l'antiga plaça de braus "a canvi de determinats favors".

A Petrov, administrador únic de l'empersa Development Diagnostic Company SL (DDC) i que va negar sempre que rebés tracte de favor per part de l'alcalde, li van suggerir "tractar bé" als dos càrrecs municipals perquè d'ells depenien els permisos i altres qüestions administratives i tècniques necessàries per a l'obra.

Així, segons els fiscals, al febrer de 2008 Petrov va convidar a Crespo, la seva esposa i el seu fill i a l'arquitecta, el seu cònjuge i el seu fill a viatjar a Rússia, amb totes les despeses pagades i amb una petició expressa a l'agència de viatges que "no constés factura". "El total pagat pel senyor Petrov per aconseguir el tracte de favor del senyor Crespo va ser de més de 5.000".

Els fiscals argumenten que DDC no va prestar l'aval d'1,9 milions d'euros pactat en el conveni per garantir l'execució de les obres, ni va fer l'escriptura de l'obra nova en la data prevista, un aval que no va ser exigit per l'ajuntament malgrat que havia d'haver-se atorgat en el termini de dos mesos des de l'aprovació del projecte.

"En realitat, DDC va començar les obres fins i tot abans d'haver-se aprovat el projecte, la qual cosa era conegut i consentit pels senyors Crespo i Valls", asseguren els representants del ministeri públic, que remarquen que els dos càrrecs van dir a Petrov que "mentre duressin les obres podria construir sense problemes si feia determinats favors".

Entre aquests, li van indicar que havia de patrocinar durant quatre anys els clubs esportius d'hoquei sobre patins i futbol de Lloret de Mar. El primer amb 60.000 euros anuals i el segon amb 30.000. Crespo va ser president durant tres anys del club d'hoquei abans de ser alcalde, i va ser rellevat per Joan Perarnau. L'esposa de Crespo era la vicepresidenta del club i el regidor d'Urbanisme regentava el bar del club de futbol.

"Tant el senyor Crespo com el senyor Valls tenien familiars en tots dos clubs que van resultar beneficiats pels pagaments de DDC", conclouen els fiscals, que addueixen que els acusats sabien la condició "d'il·legal del patrocini".

L'últim pagament que Petrov va fer als clubs va ser al juliol de 2010 i, segons els fiscals, va abonar un total de 270.000 euros.

D'altra banda, Bermejo i Grinda consideren acreditat que Petrov, per l'aniversari de Crespo al setembre de 2010, li va regalar un rellotge de luxe valorat en 2.200 euros i que el rus va demanar, en compensació pels patrocinis esportius, "un estalvi en el cost de la llicència d'obra".

Per a això, Crespo i Valls van demanar a la resta de la corporació municipal, que desconeixia l'existència dels regals, que declaressin l'obra com d'especial interès i concedissin una bonificació del 50% en l'impost sobre construccions.

Segons els fiscals, l'actitud dels acusats va suposar un perjudici per a l'Ajuntament de Lloret de 133.754 euros, malgrat els advertiments que els va fer el secretari i l'interventor.

L'escrit també recull que l'Ajuntament de Lloret de Mar i l'empresa de Petrov van firmar un conveni el desembre del 2010 pel qual el rus es comprometia a construir un pàrquing en terrenys seus de l'antic hotel Blanca Aurora i en subsòl públic a canvi d'una concessió durant 25 anys de l'explotació de 82 places d'aparcament. La fiscalia recorda que Crespo va deixar que comencessin les obres sense que Petrov hagués presentat els avals necessaris.

El ministeri públic proposa en el seu escrit que el jutge practiqui diversos interrogatoris en el judici oral, a banda dels acusats, fins a 45 testimonis, entre guàrdia civils i diversos càrrecs de l'Ajuntament de Lloret i treballadors de l'empresa de Petrov, segons va informar la cadena Ser.

CDC defensa el seu diputat

CDC va assegurar ahir a través d'un comunicat que està "totalment convençuda de la innocència de Xavier Crespo en les seves actuacions". Convergència respecta "escrupolosament" les actuacions judicials i demana "màxima celeritat" de la justícia per aclarir els fets. Així mateix, assegura que la defensa del diputat està a l'espera de rebre formalment la comunicació de la petició de la fiscalia i que presentarà un recurs d'apel·lació per demanar l'arxiu de la causa.