El cementiri vell de Vidreres, situat al carrer Costa Brava, a l'entrada del municipi, es va clausurar el març de 1993. Des de llavors, l'Ajuntament ha anat tramitant els expedients per traslladar les restes dels nínxols cap al cementiri nou a través de l'enviament de notificacions als titulars dels nínxols. Però en alguns casos no ha estat possible, per manca de dades dels titulars, per mort o desconeixement dels hereus. Així, no s'ha pogut contactar amb 39 titulars de nínxols corresponents a 42 difunts (en alguns casos estan ocupats per més d'un) i, ara, el consistori els busca perquè preveu enderrocar el cementiri al juliol per convertir l'espai en un parc.

L'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, va explicar ahir que han publicat els últims avisos al Butlletí Oficial de la Província de Girona i en també mitjans d'àmbit estatal. "A veure si tenim sort i acabem de localitzar tothom", va relatar, però en el cas que no sigui així les restes anirien a una fossa del cementiri nou, tot i que "estaran degudament identificats, sabem en tot moment qui hi ha i, en el cas que apareguessin els titulars o hereus, els podríem donar les seves restes", va prosseguir Camps.

A finals d'aquest mes acaba el termini d'exposició pública i, un cop acabat el termini, es traslladaran les últimes despulles. Les previsions de l'Ajuntament són que a partir del juliol es pugui començar a enderrocar l'espai.

Per l'alcalde, "després de tants anys, creiem que ha arribat el moment" de transformar l'entorn. "Hem cregut que era bo apostar per acabar d'arreglar aquest sector a l'entrada del poble", va afegir Camps, en la línia de les "petites actuacions que portem a terme per anar millorant la imatge i l'entorn del municipi". Per exemple, l'alcalde va explicar que una altra futura actuació serà adequar un aparcament amb capacitat per a 15 vehicles al costat de l'Ajuntament.

Una zona on anar a passejar

Sobre el futur espai de l'actual cementiri vell, Camps va explicar que, un cop enderrocat, la intenció és convertir-lo en un parc, una zona enjardinada que no suposi per al consistori una gran despesa en manteniment. Un espai on la gent "pugui anar a passejar i descansar" amb elements bàsics de mobiliari urbà, com bancs sense espai de jocs i, fins tot, "es podria convertir en un parc on celebrar l'11 de setembre", va afegir Camps.

En tot cas, l'alcalde va descartar que l'Ajuntament vulgui construir en aquesta zona. "Tenim molt clar que a les zones on hi ha hagut un cementiri s'hi ha de tenir molt de respecte i per tant, no hi han d'anar edificis", va sentenciar.