La comissaria dels Mossos d´Esquadra de Blanes es transforma a l´estiu i a partir d´aquest cap de setmana començaran a treballar els reforços d´estiu que han de vetllar per la seguretat a poblacions que es més que dupliquen durant aquesta època. Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar es converteixen en un anar i venir de turistes. Malgrat que només un 1% dels turistes que vénen a Catalunya són víctimes i tenen algun problema relacionat amb la seguretat, el cap de l´ABP de la Selva Litoral, l´inspector Francesc Cardús, assegura que cal treballar per contenir els furts i tots els delictes i faltes dels quals acaben essent protagonistes. La col·laboració entre Mossos d´Esquadra i Policies Locals dels tres municipis són claus per poder eradicar-ho.

Una tasca que es fa tant des de dispositius policials a peu de carrer però també des de la prevenció. Un dels municipis on per la seva oferta d´oci nocturn i la gran presència de turistes fa que la presència policial sigui molt notable és Lloret de Mar.

Contra el delinqüent estacional

Enrere han quedat els aldarulls de l´any 2011 però es treballa per posar fi a qualsevol tipus de delinqüència i actituds incíviques. Enguany, els Mossos d´Esquadra lideren la creació d´un grup de delinqüència estacional a Lloret. Està format per agents dels Mossos però també hi participarà algun policia local. Aniran de paisà i tenen com a missió treballar amb tots els temes relacionats amb els furts, el tràfic de drogues i d´altres temes relacionats amb la delinqüència de baixa intensitat. El cap de la comissaria de Blanes assegura que aquest tipus de delinqüència és «molt molesta de cara al turista perquè la percep com un gran drama, per exemple quan li roben la cartera».

Aquest grup de policies però també treballarà conjuntament amb la Brigada Mòbil durant les nits que treballa en xarxa a la zona d´oci nocturn i que segons Cardús realitza una feina «molt important perquè els agents hi estan molt implicats malgrat que la Brimo sigui un grup especialitzat.

La seva implicació és vital perquè funcioni Lloret».

Un altre dels dispositius, aquest ja clàssic al municipi, és l´anomenat Marlés. El realitzen agents de la Brigada Mòbil, juntament amb agents de la Policia Local de Lloret de Mar i del Cos Nacional de Policia i tenen com a objectiu la vigilància i control a la zona d´oci nocturn de la població per tal d´actuar contra la venda ambulant i diversos il·lícits penals.

Frenar l´arribada

Al municipi veí de Blanes, els Mossos d´Esquadra també hi han estrenat fa pocs dies un altre dispositiu que tindrà recorregut aquest estiu, s´anomena Via. Es tracta, segons l´inspector, de frenar l´arribada de gent amb «males intencions i que aposten per un estil d´oci nocturn gens recomanable, que volen provocar danys» i a més, assegura, d´aquells «grups de delinqüents que es desplacen cap a la costa com ara furtadors, especialistes a entrar a hotels, i molts d´ells es desplacen en tren».

El dispositiu s´ha fet durant dos caps de setmana i s´anirà repetint i consisteix per una banda a frenar l´entrada de possibles delinqüents i per això, els agents escorcollen i identifiquen alguns dels joves que baixen dels combois per tal d´assegurar-se que no portaven substàncies estupefaents o armes prohibides. Però alhora també es fa un patrullatge intensiu a la zona d´Els Pins cap on van a la nit i al final, la segona fase coincideix amb el tancament de les discoteques i retornen els agents cap a l´estació de tren. El dispositiu es fa amb personal de seguretat de la Renfe, la Policia Local de Blanes i agents de l´ARRO.

Cal dir però que alguns d´aquests joves o turistes que arriben a Blanes en tren després se´n van en autobusos cap a Lloret de Mar. Per Cardús, el dispositiu Via és un filtre també per a Lloret. Amb tot, però, un cop arriben a aquest municipi, els Mossos també fan controls d´entrada a les carreteres i també conjuntament amb les policies locals, però que estan més enfocats a dispositius de robatoris en habitatges. Un delicte però, que segons el cap de l´ABP es troba frenat a la zona.

El rei dels delictes i faltes en aquesta àrea de la Selva marítima com en la majoria de llocs turístics de costa és el furt. Per contenir-lo a banda del grup especialitzat que hi haurà a Lloret de Mar, els Mossos d´Esquadra aposten per les campanyes d´informació.

Campanyes informatives

L´inspector té clar que els turistes en bona part són víctimes i per tant, quan vénen aquí sigui perquè estan relaxats o perquè han consumit més alcohol, es distreuen i per tant, qualsevol delinqüent els té al punt de mira.

Per alertar-los, des del cos policial es va decidir optar per l´estratègia d´informar directament els guies turístics. Per poder-ho fer, es realitzen xerrades amb els guies per tal de mostrar-los què és el que han de tenir en compte els turistes un cop aquí.

Fa pocs dies al barri d´Els Pins de Blanes es va fer una jornada amb guies holandesos i en breu, se´n farà una amb alemanys a Lloret de Mar. Un tipus d´activitat que els Mossos lideren i que compta amb moltes ocasions amb el suport del sector de l´oci nocturn, entre altres. Entre altres indicacions als turistes se´ls demana que vagin molt en compte amb les seves pertinences.

Cardús no nega que l´alcohol moltes vegades és el detonant de totes les problemàtiques que hi ha: gent que cau pels balcons, pateix agressions sexuals, entre altres. I per això, en els muntatges audiovisuals se´ls explica que cal beure responsablement.

De fet, un dels pilars de la feina de l´activitat policial a la Selva marítima durant l´any i especialment a l´estiu és un contacte directe i permanent les 24 hores amb les diferents associacions d´empresaris de discoteques, hotels, comerciants, veïns. Perquè per a Cardús, «és vital que hi tinguem una certa compenetració, que en siguem còmplices».

La percepció

Les dades sobre la delinqüència a la Selva marítima és que va a la baixa però això, admet l´inspector, a vegades es contraposa amb la percepció que té des d´un turista a un empresari que circula pel carrer, per exemple a Lloret i veu «que hi ha prostitutes al carrer, persones que fan venda ambulant, propagandes amb locals amb estratègies molt agressives». Un fet però que es treballa des de les ordenances de civisme, i on hi ha al capdavant la Policia Local, malgrat que els Mossos en detectar-ho els alerten o bé denuncien, diu.

A Tossa de Mar, l´estiu es presenta com el de qualsevol petit municipi que quadruplica la població a l´estiu. El cap de l´ABP explica que s´hi fa «un patrullatge que es procura que sigui més selectiu i de qualitat». I a més, assegura que es treballa juntament amb la Policia Local amb els recursos de què disposen.