La llúdriga ha tornat a la conca de la Tordera, 30 anys després de la seva desaparició en aquesta zona. Així ho ha confirmat l'Observatori de la Tordera, entitat que té com a objectiu fer el seguiment de l'estat del riu i la seva conca a través de la definició i aplicació d'indicadors socioecològics. En aquest cas concret, l'Observatori ha detectat aquesta primavera diverses petjades d'aquest mamífer al curs mitjà del riu, entre la Batllòria (Sant Celoni) i Hostalric. Segons avança el portal web de Nació Digital que recorda que la llúdriga va desaparèixer de la conca als anys 80 per l'alteració del riu i dels ecosistemes de ribera.

La confirmació de la presència d'aquest animal es va donar a conèixer la setmana passada durant una trobada entre els investigadors de l'Observatori i els ajuntaments que els donen suport al projecte, entre els quals hi ha els d'Hostalric i Arbúcies, i també van lliurar les memòries dels anys 2012 i 2013.

La llúdriga, espècie protegida a Catalunya, és un mamífer d'aproximadament un metre de llargada que s'alimenta de peixos, granotes, crancs, caragols, ous o cries d'ocells, entre d'altres, que habiten en àmbits fluvials amb aigües molt netes i marges en bon estat. És per això que la degradació dels rius a mitjan segle XX per abocaments incontrolats i destrucció de les lleres van portar gairebé a la desaparició d'aquesta espècie a Catalunya. En els últims anys s'han engegat programes de reintroducció en diferents indrets. A la Tordera, la llúdriga no es detectava des dels anys 80. L'Observatori recull dades de l'estat socioecològic de la Tordera des de 1996. L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va impulsar el projecte amb l'Ajuntament de Sant Celoni, al qual es van afegir Hostalric i Arbúcies.