Els problemes d'aigua que pateixen des de fa anys algunes urbanitzacions de Vidreres es podrien solucionar en pocs dies. Almenys aquesta és la sensació que tenen les companyies d'aigüa Rec Madral i Riera de Cabanyes arran de la visita que tècnics del Consell Comarcal i de l'Ajuntament van fer ahir a les instal·lacions que tenen Llagostera, Caldes de Malavella i Vidreres per acabar de trobar una sortida tècnica a la problemàtica.

Des de la companyia han mantingut sempre que la solució passaria per una connexió, encara que fos provisional, amb el Pasteral, canonada que transcorre des de la planta potabilitzadora de Montfullà fins a la Costa Brava. Ara, els pous que abasteixen les urbanitzacions no donen l'abast.

El responsable de l'empresa, Marc Mallart, va informar ahir, a través d'un comunicat, que "des de fa uns deu dies és l'Ajuntament" el que amb la seva pròpia aigua dels pous subministra els dipòsits de Riera de Cabanyes, aigua que es complementa amb la dels propis pous de la companyia, ara per ara insuficients. Per això, "la companyia ho vol agraïr", ja que "això aguanta el servei". De moment, "no es preveuen problemés importants en els pròxims dies, excepte alguna avaria puntual a la xarxa que seria reparada convenientment". Mallart recorda que des del 1998 i fins al 2003 va ser Riera de Cabanyes la que va subministrar grans quantitats d'aigua a l'Ajuntament. "Després, al 2003-2004, l'Ajuntament de Vidreres va fer pous nous i no hi ha hagut més ajudes mútues fins avui", diu.

L'aigua que l'Ajuntament fa arribar als dipòsits de Riera de Cabanyes -que tampoc és infinita- és una solució temporal i confien que "amb les solucions tècniques que s'han debatut àmpliament avui [ahir pel lector] es vol procurar evitar qualsevol problema a la població" i recorden que els pous de la província presenten dificultats serioses per aquest estiu.

"S'ha avançat moltíssim"

A més, la companyia va assegurar que durant la reunió d'ahir "s'ha avançat moltíssim i tot fa pensar que s'ha entrat en la recta final per solucionar el tema, com a mínim per aquest estiu", anunci que Vidreres i el Consell podrien fer en els "pròxims dies". Quan arribi l'hivern "amb més calma i tranquil·litat" es podria "executar la solució definitiva" que passen, segons la companyia, "per la connexió directa o indirecta de l'Ajuntament de Vidreres amb la canonada de la Costa Brava.

D'altra banda, Mallart va fer referència als reclams, per part d'alguns veïns, que demanen municipalitzar el servei a Vidreres. "No ho veiem malament", va dir el responsable de la companyia. De fet, "la llei ho preveu claríssimament tot iniciant, si escau, un procediment d'expropiació/valoració d'actius i instal·lacions que dura uns mesos i que es mouria en una xifra d'entre 6 i 8 milions d'euros", entre "instal·lacions que pertanyen a entitats alienes a la companyia, el lucre cessant i els danys o compensacions patrimonials.

En estar tot vinculat des de fa més de 30 anys, aquesta possibilitat s'ha de contemplar de manera global i no parcial, incloent-hi les obres de transvasament des de Llagostera a Vidreres". Unes compensacions, acaba Mallart, que es poden pagar "via diners o via anys de concessió, com preveu la llei".

Per la seva part, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, va mantenir ahir que l'Ajuntament dóna aigua "en moments puntuals, sobretot els caps de setmana, però no cada dia". Sobre la solució, va dir que el Consell hi segueix treballant i que confien en què aquesta arribi aviat.