L'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), va haver de declarar ahir davant del Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes en ser imputat per un delicte de tràfic d'influències i prevaricació relacionats amb unes aportacions econòmiques de l'Ajuntament a l'Escola de Música. L'interventor del consistori, Francisco Lucio, i l'esposa de Marigó, Adoración Sarrión, també van declarar com a imputats per aquest afer arran de la querella presentada pel president del Club d'Hoquei de Blanes, Josep Ridaura, denunciant que l'Ajuntament ajudava econòmicament l'escola de música entregant 45.000 euros anuals -quan la dona de l'alcalde era membre de la junta directiva i el seu fill hi estudiava- sense disposar de comptes justificatius.

A mode d'introducció, Marigó -assistit pel lletrat Carles Monguilod- va explicar al jutge que ell va ser alcalde en el mandat 2003-2007 i del 2011 a l'actualitat i que el conveni entre l'entitat i l'Ajuntament es va signar el 2006 i va ser aprovat per la Junta de Govern, de manera que durant el seu mandat només es va executar una única vegada ja que el 2010 -aleshores CiU capitanejava el consistori amb el suport d'ERC des de l'oposició- es va elaborar un nou conveni "en idèntics termes que l'anterior".

L'alcalde explica que les aportacions municipals a l'escola tenien com a per objecte facilitar que es pogués arribar a constituïr una escola pública de música. D'aquí que s'estipulessin uns requisits de control mensual de les seves activitats i la creació d'una comissió Ajuntament-entitat per a la validació del projecte. Va admetre que abans de 2006 a l'escola només se li exigia com a justificació de la subvenció l'aportació de les factures.

Va excloure la seva dona de l'entrega de subvencions indicant que ella, en tant que Cap de Negociat de Rendes a l'Ajuntament de Blanes, només s'ocupa dels ingressos municipals mentre que les subvencions es controlen des de l'àrea de despeses i que, per tant, ella "no té cap intervenció en la gestió, concessió ni control de les subvencions". A més, esmenta que l'entitat va tenir problemes per cobrar les subvencions donada l'estretor econòmica de les arques municipals, arribant a percebre algunes aportacions amb gairebé un any de retar quan per conveni s'estipulava que s'havien de cobrar cada mes.

L'alcalde va desmentir que la retirada d'ajudes al Club d'Hoquei es tractés d'una represàl·lia cap a Ridaura per haver-lo denunciat i per la seva "enemistat". Al respecte va esmentar com, des de l'any 2003, l'hoquei havia aconseguit més d'un milió d'euros quan l'Escola de Música n'havia aconseguit 418.000.

L'interventor municipal, assistit per l'advocat Manel Mir, va exposar que abans de 2006 n'hi havia prou amb presentar les factures per justificar les activitats però que a partir d'aquell any es signa un nou conveni amb noves condicions: un projecte educatiu, la justificació l'any següent de les despeses, fitxes mensuals de seguiment i una memòria de final de curs. El 2008, des de la comissió de valoració també s'estima convenient la presentació de factures.

La situació econòmica de l'any 2011 fa canviar la prioritat en els pagaments de l'administració: "primer bancs, segon nòmines, tercer deute comercial i en últim terme les subvencions", que es veuen reduïdes.

L'esposa de Marigó, -defensada per l'advocat Carlos Rubio- va manifestar que forma part de l'Escola de Música des de l'any 2000, que va ser-ne tresorera fins el 2006, després va ser-ne vocal i el 2008 va deixar l'entitat.

El president de l'hoquei, que també va declarar als jutjats, lamenta que les declaracions se centressin en el cobrament de les subvencions quan el tema denunciat és "la presentació dels comptes justificatius". També reclamarà a l'alcalde que "ensenyi les factures i les provisions de fons" pagades al seu advocat per assegurar-se que no es fa amb diners públics "en un cas de corrupció".