Un total de tretze municipis d'arreu de l'estat espanyol participen aquest estiu en la campanya 'Projecte Platges' que té com objectiu incentivar la recollida selectiva de vidre i el seu reciclatge. Blanes i Lloret de Mar són els únics municipis catalans que es troben inclosos dins d'aquesta iniciativa. El gerent d'Ecovidrio a Catalunya i Balears, David Martínez, ha explicat que han escollit aquests dos pobles pel pes que hi té el sector de l'hostaleria i perquè són un exemple de poblacions turístiques on s'hi recullen molts envasos de vidre; a l'estiu es pot quadruplicar la xifra habitual. S'han repartit 370 contenidors i cada un dels municipis ha organitzat un reguitzell d'activitats.

Segons una de les entitats sense ànim de lucre que impulsen la campanya, la Fundació Ecovidrio, les poblacions turístiques com Lloret de Mar o Blanes són alguns dels punts on s'acostumen a recollir més envasos de vidre. Durant els mesos de juny i setembre, la recollia d'aquesta material es pot multiplicar per quatre. És per aquest motiu que l'entitat ha escollit els dos pobles selvatans- dins dels 13 d'arreu de l'Estat- per realitzar-hi aquesta campanya de sensibilització.

Per implementar-la, també s'està portant a terme una campanya de màrqueting que finalitzarà el proper 15 de setembre i que està adreçada a hostalers i a la ciutadania en general. D'una banda, diversos informadors visitaran els establiments del sector de l'hostaleria dels dos municipis per conscienciar-los sobre la necessitat de reciclar el vidre i proposar-los que facin un control voluntari. Si participen, podran entrar en el sorteig de televisors.

D'altra banda, pel que fa a la ciutadania i els turistes, s'ha contractat a diversos informadors que passejaran pels carrers informant a la població i també es portaran a terme accions puntuals que coincidiran amb esdeveniments culturals o populars que es facin en els dos municipis selvatans.

La presentació de la campanya s'ha realitzat aquest divendres a l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar. El vicepresident del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Orobig, ha recordat que la campanya implica l'acció conjunta d'aquest ens supramunicipal, amb els ajuntaments de Blanes, Lloret de Mar, l'empresa NORA i la fundació sense ànim de lucre Ecovidrio. Segons les dades aportades per Orobig, els envasos de vidre encara representen un 8% del pes de les bossa de residus. L'any 2012 es va reciclar un 42% del vidre però la resta va anar a l'abocador. Per això, el vicepresident ha subratllat que calen campanyes com 'Projecte Platges' per sensibilitzar i reciclar més i millor.

En principi, el Consell Comarcal de la Selva s'encarregarà d'organitzar i programar totes les actuacions que es facin dins de la campanya, sobretot al municipi de Blanes on té delegades les competències de gestió de residus i el seguiment de la valoració de resultats. A més, aquesta nova campanya s'emmarca dins el lema comarcal de 'Recicla i marca't un punt'.

Pel que fa a Blanes, a més de la campanya el municipi ja ha iniciat una recollida selectiva del vidre de porta a porta. El consistori ha repartit diversos contenidors de mida mitjana a 100 establiments del centre de Blanes i passa dos dies a la setmana per recollir el vidre que hi hagin dipositat. A més, també s'han reforçat cinc illes de contenidors del centre de la població, col·locant nous contenidors amb un dispositiu hidràulic que ajuda a l'hora d'abocar els envasos de vidre. També s'han repartit contenidors a 118 establiments, set càmpings i s'han col·locat 13 més - a primera línia del mar- amb vinils externs de caire estiuenc que promouen el reciclatge. Paral·lelament, a Lloret de Mar, el 'Projecte Platges' també consistirà en l'ampliació de les àrees de recollida selectiva, que pujaran fins a 117 i es posarà especial atenció en la recollida domiciliària.