L'actualitat blanenca d'aquests darrers dies té, entre d'altres, dos protagonistes absolutament dispars, sobretot pel que fa a les seves edats. L'un, destacant per la seva joventut i l'altre per la provecta edat a què ha arribat. Així, Víctor Catalan Casas, amb 23 anys, és l'únic candidat que ha presentat els avals per liderar les llistes d'ICV en les pròximes municipals. Llistes que gairebé amb tota certesa, encapçalarà. L'altre protagonista és en Joaquim Illas ("Falet") qui, amb 105 anys, serà, d'aquí pocs dies, pregoner de la Festa Major.

Afinitats i discrepàncies ideològiques a banda, cal convenir que la d'ICV de Blanes és una proposta valenta. Almenys a nivell blanenc, ningú podrà criticar a la formació ecosocialista la manca d'una clara voluntat de rejoveniment. Un rejoveniment i una renovació que a molts nivells (lideratges, idees, dinàmiques, etc.) reclama la societat a la classe política. Una reclamació que va quedar palesa en les darreres europees, amb la vigorosa irrupció de nous partits i la constatació del desgast dels discursos i els partits, diguem, convencionals i fins ara majoritaris.

Pel que fa al sr. Illes, excepcional testimoni viu de més de cent anys de la història de Blanes, ningú com ell pot aportar tants records i vivències pretèrites de primera mà i al mateix temps contrastar-les amb la realitat actual. Unes vivències que, fa temps, transmet en interessant col·laboració a la gent de l'arxiu municipal i dels qui rebrà suport en la elaboració del pregó.

Suggerents notícies, penso, constitueixen, les dues esmentades. De la primera, fins hi tot i segons com vagin els resultats i els possibles pactes post electorals, en podria acabar sortint un dels alcaldes més joves de Catalunya. Caldrà veure, però, si el plus d'il·lusió, d'energia, de renovació que això pot comportar, compensaran la manca d'experiència. Una també lloable i necessària virtut, sens dubte. Una virtut, però, que ningú adquireix sinó disposa de temps i la possibilitat de practicar. D'aquests últims aspectes (temps, pràctica i experiència) en pot parlar abastament i amb fonament el protagonista de l'altra notícia: el centenari pregoner blanenc. En "Falet".